Регистрация Вход
Право 5 - 9 классы Станислав
Решено

Порівняйте дієздатність неповнолітньої, малолітньої та повнолітньої осіб.

183
ОТВЕТЫ
1. малолітня особа - це особа, яка не досягла 14 років. Дієздатність малолітньої особи обмежена частково, тобто вона має право вчиняти дрібні побутові правочини, здійснювати особ. немайнові права на інтелектуал. діяльність. Також малолітня особа не відповідає за завдану нею шкоду. 
2. неповнолітня особа - це особа у віці від 14 до 18 років. тобто дана особа має неповну дієздатність, що також обмежує, наприклад в укладанні правочину. Дієздатність малолітньої (тобто права, які має право вчиняти малолітня особа) переходить до неповнолітньої. Неповнолітня особа має право: - самостійно розпоряджат. заробітком; - бути учасником юридичних осіб; - самостійно укладати договір банківського вкладу.
3. Повнолітня особа - це та особа, яка має повну цивільну дієздатність і яка досягла 18 років. Повнолітня особа може укладати правочини, без згоди батьків, має право утворювати організації, команії і тд. 
Див. ст 31,32,34 ЦК України.
Дієздатність неповнолітніх осіб, які досягли 14 років, вельми значно відрізняється від дієздатності малолітніх і по цілому ряду параметрів наближається до повної дієздатності. Крім операцій, самостійне вчинення яких дозволено малолітнім особам (ст. 28 ГК РФ) , неповнолітні, які відносяться до даної вікової групи, має право також на: 
1) самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією та іншими доходами; 
2) здійснювати права авторів на твори науки, літератури чи мистецтва, винаходи чи іншого охороняється законом результату своєї інтелектуальної діяльності; 
3) вносити вклади в кредитні установи і розпоряджатися ними.
76
Отв. дан
Для написания вопросов и ответов необходимо зарегистрироваться на сайте