Регистрация Вход
Литература 4-7 класс Раров

Які теми людського життя розкрито в хайку Басьо.

Ответы:

Образ в поезії Басьо як форма відображення дійсності, перетворюється в світлі естетичного ідеалу художника, покликаний показати дух речей, реальність, яка осягається інтуїтивно через конкретні явища навколишнього світу.

У Басьо особливу значимість придбали образи природи, оскільки природу поет розглядав як джерело істини і краси: «Я бачу квіти і чую птахів, і у мене виходять вірші, в яких їх життя, їх душі і всі зміни у всесвіті». Повсякденність людського життя, заломлена в естетичній свідомості поета, також вилилася в образи, наповнені глибоким змістом пізнання внутрішньої сутності явищ. Як пише В. Н. Маркова, поезія Басьо «зображує життя природи і життя людини в їх злитому, нерозривної єдності на тлі кругообігу пір року».

У створенні образу і його подачі Басьо виходить з посилки про значущості всього і вся, тому образ завжди дозволяє і в малому відчути велич світу.

Духовна єдність людини і природи, думка про єдину сутність світу розкриваються в образі маленького живої істоти - краба, доторкується до ноги. Цей образ створює також додаткове відчуття прозорості, свіжості і взаємодіє з образом чистої води. У перших двох рядках увагу автора фокусується на образі краба, і простір хайку як би стискається до мінімуму. Останній рядок розсуває кордони зображуваного. Образ, укладений в ній, говорить не просто про прозорість води, він також має на меті виведення емоційного змісту хайку з рамок зображення одиничного явища в площину, просторово не обмежену.

Значне місце в хайку зайняло образне розкриття світу будинків. Для японської поезії це не було новим явищем, досить згадати творчість Яманоуе Окура (VIII ст.) З його соціальними мотивами. Знайомство Басьо з китайською поезією епохи Тан (618 - 906), зазначеної в творчості ряду поетів громадянськості ідеями, також зіграло свою роль. Але найбільше тут позначилися віяння століття, розвиток міської культури і повязаний з ним спільну .Процесс демократизації літератури.

Але в той же час образ людини в поезії Басьо, що стоїть на буддійських позиціях, відзначений своєрідністю. За словами І. М. Рейснера, «особистості, як такої, реально існуючої, буддизм не визнає». В силу цього у творчості поета соціальні і громадянські мотиви виключаються, а демократизм приймає специфічну форму зламаного демократизму дзен з його ідеєю причетності Будді всього сущого. У звязку з творчістю Ясунарі Кавабата, також зазнав вплив дзен, К. Рехо пише: «Дзенський принцип природності образу, що виходить із сприйняття природи як головного загального початку, що не відводить людині будь-якої виняткову роль. Світ не розглядається як арена людських діянь, на якій людина - герой і творець. В естетиці дзен людина виступає як одне з явищ природи і знаходиться з нею в нерозривній єдності. У мистецтві дзен природа знаходить насамперед естетичне значення. Відкидаючи творчий аналіз, мистецтво дзен стоїть ніби над соціальними битвами ... ». Разом з тим, якщо в літературі епохи Хейан були дані глибокі психологічні характеристики людини і в поезії вака в центрі уваги перебували його інтимний світ, любовні переживання, то поезія Басьо далека від цієї сфери людських емоцій. Тут людина не постає в сукупності своїх пристрастей і бажань, а являє свою очищену від земного сутність, єдину з сутністю природи, і виявляється як би піднесеним над землею.

2
Отв. дан Pilot
Для написания вопросов и ответов необходимо зарегистрироваться на сайте