Регистрация Вход
Литература 8-9 класс Biomax

Скласти невеликий твір-роздум "Актуальність поеми "Катерина" (Що б я хотів сказати Катерині)

Ответы:

Катерина - головна героїня драми Островського. Щоб дізнатися риси характеру героїні, треба зазирнути в її душу, побачити минуле.

Дитинство Каті протікало щасливо і безхмарно. Освіта Катя не отримала: знання черпала з розповідей мандрівниць і богомолок. Всьому розказаного вірила і захоплювалася, як багато цікавого відбувається на світлі. Роботою її не обтяжували: поливала квіти, трохи працювала по господарству.

Дуже любила ходити до церкви. Церква їй здавалася великим світлим храмом, де вона бачила літаючих ангелів. Ночами дівчинці були чарівні сни, і тоді вона прокидалася щасливою.

Катерина була доброю і наївною дівчиною, релігійної та покірною, так як не бачила злоби в світі, в якому жила.

Вся життя змінилося, коли Катерина вийшла заміж. Вона потрапила в сімю, де панувала ненависть до всіх оточуючих людей. Природа, відвідування церкви, розмови зі мандрівницями вже не радують дівчину, ангели перестали прилітати. Катерина вийшла заміж за Тихона без любові, просто ще не встигла нікого полюбити. Катерина думає, якщо полюбити Тихона, то світ зміниться. Але її зупиняє Кабаниха, зла свекруха. Жодного доброго слова не заслужила Катерина від цієї жінки. Тихон, забитий своєю матірю, може бути і полюбив би Катерину, але він не знає цього почуття. У будинку Кабанихи немає позитивних персонажів.

Чорна, давить атмосфера вдома штовхає Катерину на бунт. Нестерпно більше обходитися без сонця, добра, любові. Любов до Бориса - ось що не дає їй остаточно загинути, зачахнути. Знаючи, що надходить неправильно, вона все ж йде на гріховне побачення з Борисом. Цей гріх висить в її душі важким каменем. Вона вірить в бога, совість - ось її бог. Релігійність Катерини не дозволяє їй спокійно жити з гріхом. Вона розповідає все чоловікові і свекрухи про свою зраду.

Тихон прощає дружину, але вона сама не може пробачити себе. Визнання не дає полегшення. Можливість повернутися додому, до чоловіка, для неї рівносильно смерті. Катерина вибирає смерть як свою власну свободу. Самогубство теж гріх за вченням церкви, але це не лякає молоду жінку. І церковний і людський суд вона змогла подолати.

Навіть Тихон, забитий матірю, звинувачує Кабаниху в смерті дружини. Катерина показала всім, що можна боротися, нехай навіть ціною власного життя.

Драма Островського, написана в 1860 році, напередодні скасування кріпосного права, стала символом відновлення російського суспільства. Гроза - природне явище, своєю силою і міццю змиває весь бруд. «Гроза» - пєса, уособлення нового в купецької життя Росії.

Катерина - це образ російської жінки, здатної любити, залишатися вільною.

2
Отв. дан Pilot
Для написания вопросов и ответов необходимо зарегистрироваться на сайте