Регистрация Вход
История 8-9 класс Biomax

1. Якими були програмові засади Української народної партії

Ответы:

М. Міхновський висунув ідею створення держави, в якому б проживали тільки українці і проголошувалося перевагу української мови. Десять заповідей лягли в основу програми Української народної партії.

1. Єдина і неподільна - від Карпат до Кавказу - вільна Українська Демократична Республіка - це національний всеукраїнський ідеал.

2. Всі люди - твої брати, але москалі, ляхи і жиди - вороги нашого народу. Вони панують над нами і грабують нас.

3. Україна для українців, а по сему не склали зброю, поки хоч один чужинець буде перебувати на нашій землі.

4. Завжди і всюди користуватися українською мовою. Нехай ні дружина твоя, ні діти твої не дозволять очорняти себе чужинцям-гнобителям.

5. Поважай діячів рідного краю, прозорий його ворогів, відкидай перевертнів - відступників і добре буде твоєму народові й тобі.

6. Не вбивай Україну своєю зневагою до всенародних інтересів.

7. Не ставай ренегатом-відступником.

8. Не Чухрай власного народу, працюючи на ворогів України.

9. Допомагай своєму землякові поперед усіх.

10. Не бери собі дружину з чужинців, бо твої діти будуть тобі ворогами.

Щоб якось інтегруватися в політичне життя України, де соціальні мотиви були досить популярними, ідеологи УНП внесли в її програму елементи соціалізму. Програма партії включала такі основні моменти: тільки соціалістичний ідеал може остаточно задовольнити український та інші народи; українські робітники повинні створити свою незалежну робочу партію; звільнення українського пролетаріату - справа самого українського пролетаріату і нікого більше; селянин-власник не може збанкрутувати. Але головна ідея програми УНП - «самостійна і соборна Українська Держава від Сяну до Дону».

2
Отв. дан Examplez
Для написания вопросов и ответов необходимо зарегистрироваться на сайте