Регистрация Вход
История 10-11 класс Biomax

Яку роль у розгортанні воєнних дій відіграла Галицька битва.
Які наслідки мала окупація Східної Галичини й Північної Буковини російськими військами

Ответы:

1. Галицька битва - одна з найбільших битв Першої світової війни (серпень-вересень 1914), в результаті якого російські війська зайняли майже всю східну Галичину, майже всю Буковину і обложили Перемишль.

В результаті Галицької битви втрати російської армії налічували 225 тис. Чоловік загиблими і пораненими. Близько 40 тис. Солдатів і офіцерів потрапили в полон. Загублено було і 440 знарядь. Австро-угорська сторона недорахувалася 324 тис. Солдатів і офіцерів, які загинули або були поранені. До 130 тис. Австрійців потрапили в полон. Армія ворога втратила до 400 знарядь.

Перемога в Галицької битві російських військ продемонструвала всьому світу можливості армії Російської імперії. Австро-Угорщина опинилася в дуже непростому становищі, в країні настала криза. Командування австро-угорців перекидало сили з Балканського фронту, тому Сербія виявилася врятованої від поразки. Проблеми виникли і у німців - для допомоги союзнику по коаліції Німеччина направила свої війська з Північно-Західного фронту. Одночасно покращилася ситуація, що складається в Північній Франції.

2. Як і євреїв і більшість рутенов, українців, галицьких поляків лякали наближення російської армії і безчинства козацьких полків. Хоча результат війни ще не був вирішений наперед, російська влада, зайнявши Галичину, відразу ж приступили до здійснення своїх планів по приєднанню до Росії цього багатонаціонального і строкатого в релігійному відношенні регіону. Георгій Бобринський, якого цар призначив генерал-губернатором Галичини, вже 13 вересня 1914 року оголосив, що східну частину Галичини, Буковини і рутенським області в Карпатах слід вважати споконвічно російськими землями, внаслідок чого вони повинні будуть увійти до складу Росії.

Восени 1914 року в Галичині і Буковині була введена нова система управління, при якій Львів, Тарнополь і Чернівці стали резиденціями губернаторів.

2. Окупаційна політика супроводжувалася заходами щодо русифікації Галичини. Всі навчальні заклади, включаючи Лембергскій університет і Технічний університет Львова, були закриті.

Багато що свідчить про те, що окупаційна влада постаралися звернути собі на користь глибокі протиріччя між селянами і поміщиками. Наприклад, вони анонсували після закінчення війни земельну реформу, яка відображатиме інтереси селян. У короткостроковому плані окупаційна влада на місцях нерідко закривала очі на розграбування селянами поміщицьких маєтків. Тягар витрат (наприклад, фінансових стягнень) також частіше покладалося на поміщиків, ніж на селян.

Незважаючи на це, в цілому населення ставилося до росіян недружелюбно, вважаючи їх ворогами і агресорами, і з нетерпінням чекало звільнення. Окремі громадяни, які співчували російським і працювали на них, піддавалися осуду.

Коли російський цар Микола II прибув з візитом до Львова, поляки, які жили в місті, намагалися не виходити з дому.

Духовенство Римсько-католицької церкви неухильно зберігало в період російської окупації свою лояльність Габсбурзької монархії.

Полякам довелося випробувати на собі всі тяготи окупаційної політики - арешти, обшуки (розшукували шпигунів, зброя, дезертирів), сувору цензуру, комендантська година, виплату контрибуцій, невигідний обмінний курс, численні обмеження в торгівлі і переміщення, відсутність продуктів або палива. Над ними висіла загроза опинитися в заручниках або бути засланими в далекі провінції Російської імперіі.В результаті військової кампанії, яка стартувала під Горлиці в травні 1915 року, російським загарбникам довелося вивести війська з більшості районів Галичини. При відході військ почастішали злочини насильницького характеру проти мирних громадян. Грабежі, крадіжки, побори без відшкодування, цілеспрямована псування майна, яким могла б скористатися австро-угорська армія, примусове риття окопів, а також викрадення заручників погіршили репутацію царської імперії. "Таким чином, росіяни зробили все можливе, щоб під кінець свого перебування в столиці провінції залишити про себе якомога гіршу память", - констатував згодом польський дипломат Станіслав Сроковський.

2Решение
Отв. дан Pilot
Для написания вопросов и ответов необходимо зарегистрироваться на сайте