Регистрация Вход
История 10-11 класс Biomax

Які події на українських теренах визначали лінію фронту в Першій світовій війні у 1915—1917 рр.

Ответы:

Не добившись виконання намічених планів на Заході в 1914 році, німецьке командування приймає рішення перекинути головні сили на Східний фронт і нанести потужний удар по Росії, з метою вивести її з війни. Німецьке командування запланувало взяти російську армію в гігантські «кліщі». Для цього передбачалося поруч потужних флангових ударів зі Східної Пруссії і Галичини прорвати оборону російської армії і оточити в Польщі її основні сили.

1. У початку 1915 р тривали позиційні бої за Карпати. Навесні російські війська активізувалися і 9 березня оволоділи Перемишлем, який облягали з початку війни. 120 тис. Австро-угорських солдатів потрапило в полон до росіян. Російські війська встановили контроль над карпатськими перевалами і збиралися вийти через них на Угорську рівнину. Положення Росії в Галичині та Північній Буковині здавалося таким твердим, що на початку квітня 1915 приїхав до Львова Микола II, якого там урочисто зустрічали. Потім він відвідав Перемишль.

2. Від остаточного розгрому Австро-Угорщину врятувала Німеччина, надавши їй військової підтримки. Маючи перевагу в людях і техніці, австро-німецькі війська потіснили росіян і 9 червня 1915 вибили зі Львова. Російське командування, побоюючись оточення своїх військ, наказало їм залишити Східну Галичину і Північну Буковину.

3. Яскравою сторінкою військових дій того часу стали бої за стратегічну висоту в Карпатах - гору Маківка (березень-травень 1915 г.) Ця висота кілька разів переходила з рук в руки. Кульмінаційним моментом битви стало 1 травня. У цей день росіяни після сильного артилерійського обстрілу захопили гору, але легіонери пішли на штурм і відбили її.

4. У липні 1915 р вся Галичина і частина Волині були захоплені німецькими військами. Зазнавши значних втрат в кінці 1915 р Росія перейшла до позиційної оборони. За зиму 1915-1916 рр російська армія поповнилася резервістами і почала готуватися до реваншу.

5. У 1916 р Галичина і Буковина знову стали ареною запеклих боїв.

6. В Галичині наступ російських військ в 1917 р не принесло перемоги, навпаки, закінчилася повною поразкою російської армії, її відступом за річку Збруч.

7. 28 травня 1916 росіяни перейшли в наступ по всій лінії фронту і захопили Чернівці. Протягом літа вони знову вийшли до карпатських перевалів, відвоювавши Буковину і більшу частину Галичини.

8. У жовтні-листопаді 1916 р легіонери вже брали участь в нових боях за Карпати. Але це були останні змагання з військами царської Росії, тому що на неї вже насувалась революція 1917 року.

2Решение
Отв. дан Pilot
Для написания вопросов и ответов необходимо зарегистрироваться на сайте