Регистрация Вход
История 10-11 класс Biomax

Написати конспект на тему липнева криза 1914 р. і Початок Війни.

Ответы:

28 червня 1914 року девятнадцятилiтнiй студент, боснійський серб Гаврило Принцип, убив в Сараєві ерцгерцога Австро-Угорщини Франца Фердинанда, який приїхав для ознайомлення зі знову набутими територіями (включеними Боснією і Герцеговиною), разом з його дружиною чешкою ​​Софією Хотек.

Франц Фердинанд був спадкоємцем престолу Австро-Угорщини, був словянофілів і виступав за створення під заступництвом Габсбургів федерації з австрійських, угорських і словянських земель, замість існуючої австро-угорської федерації. Зі свого боку, Гаврило Принцип складався в організації «Млада Босна», яка була створена в 1912 році за зразком італійської революційної підпільної організації «Молода Італія» і проголосила боротьбу за обєднання всіх південнословянських народів в одну державу - Велику Сербію.

5 липня Німеччина публічно обіцяла підтримку Австро-Угорщини в разі конфлікту з Сербією, що було сприйнято як намір правлячих кіл цих країн використовувати сараєвське вбивство як привід для розвязання європейської війни.

23 липня Австро-Угорщина звинуватила Сербію в тому, що вона нібито стояла за вбивством Франца Фердинанда, і оголосила їй ультиматум. В ультиматумі від Сербії було потрібно, в тому числі: провести чищення держапарату і армії від офіцерів і чиновників, помічених в антиавстрійську пропаганді; заарештувати підозрюваних у сприянні тероризму. В порушення суверенітету Сербії від неї зажадали дозволити поліції Австро-Угорщини створити постійно діючі структури з необмеженим особовим складом для проведення на сербській території слідства і покарання винних в будь-яких антиавстрійських діях. На виконання ультиматуму було дано всього 48 годин.

У той же день Сербія погодилася з майже з усіма цими вимогами, в тому числі, про розміщенням австрійських силовиків в Сербії на постійній основі для розслідування антиавстрійських дій, які можуть бути в майбутньому, але не погодилася з допуском австрійських слідчих до розслідування самого вбивства в Сараєво , і оголосила про мобілізацію.

26 липня Австро-Угорщина оголосила мобілізацію і почала зосереджувати війська на кордоні з Сербією і Росією.

28 липня Австро-Угорщина, заявивши, що вимоги ультиматуму не виконані, оголосила Сербії війну. Австро-угорська важка артилерія почала обстріл Белграда, а регулярні війська Австро-Угорщини перетнули сербський кордон. Росія заявила, що не допустить окупації Сербії. У французькій армії припинено відпустки.

29 липня Микола II відправив Вільгельму II телеграму з пропозицією «передати австро-сербський питання на Гаазьку конференцію» (в міжнародний третейський суд в Гаазі) [19]. Вільгельм II не відповів на цю телеграму.

29 липня в німецькій армії були скасовані відпустки.

30 липня розпочалася часткова мобілізація у Франції.

31 липня в Російській імперії оголошено загальну мобілізацію в армію.

В той же день у Німеччині було оголошено «положення, що загрожує війною». Німеччина висуває Росії ультиматум: припинити призов в армію, або Німеччина оголосить війну Росії. Франція, Австро-Угорщина та Німеччина оголошують про загальну мобілізацію. Німеччина стягує війська до бельгійської і французької кордонів.

При цьому, вранці 1 серпня міністр закордонних справ Англії Едуард Грей обіцяв німецькому послу в Лондоні, що в разі війни між Німеччиною і Росією Англія залишиться нейтральною, за умови, що Франція не буде атакована [24]. Трьома днями раніше, коли кайзер 28 липня обіцяв Англії не захоплювати французькі території в разі її нейтралітету, Грей 30 липня відкинув це «ганебне пропозицію» в Палаті громад [24]. Таким чином, непослідовна позиція міністра закордонних справ показувала, що 28 липня - 1 серпня певного рішення британський кабінет ще не мав.

2Решение
Отв. дан Jooooo
Для написания вопросов и ответов необходимо зарегистрироваться на сайте