Регистрация Вход
История 10-11 класс Biomax

Написати конспект на тему Вступ Війну Великих Держав нове «обличчя» Війни.

Ответы:

Протиріччя між великими державами - Німеччиною, Австро-Угорщиною, Італією, Францією, Великобританією, Росією стали наростати задовго до початку війни.

Перетворюючи Північно-німецький союз в єдину Німецьку імперію після перемоги в франко-пруській війні 1870-1871 років, канцлер Бісмарк заявляв про відсутність у його держави прагнень до політичного і економічного панування в Європі.

Зміцнівши до середини 1880-х років в економічному і військовому сенсі, Німеччина змінила зовнішньополітичні пріоритети. Країна не тільки включилася в боротьбу за гегемонію в Європі, але і взяла курс на світову експансію.

Так як Німеччина «запізнилася» до колоніального поділу світу, її капітал був позбавлений доступу на заморські ринки збуту, монополізовані старими колоніальними державами. Щоб обгрунтувати необхідність нового переділу світу на користь Німеччини і німецького капіталу, були введені в обіг твердження про брак життєвого простору і прийдешнє дефіциті продовольства для зростаючого населення Німеччини.

Оскільки з цієї риторики випливало, що для вирішення цих проблем Німеччини необхідно розгромити Францію і Англію як держави, раніше подолавши між собою колонії, а також Росію, в 1891 році Росія і Франція уклали військовий союз під імям «Сердечне згоду» (фр. Entente Cordiale - Антанта). Кайзер Вільгельм II в своїх спогадах стверджує, що фактично блок Антанти оформився ще в 1897 р, після підписання між Англією, Америкою і Францією тристоронньої угоди, відомого як «Джентльменська угоду». Воно передбачало для Англії, Франції та Америки завоювання іспанських колоній, контроль над Мексикою і Центральною Америкою, використання Китаю, а також захоплення вугільних станцій. Оскільки це було за рік до того, як Німеччина оприлюднила свою велику морську програму (1898), союз був укладений не для боротьби з «пангерманізмом», а для реалізації власних планів Британії і Франції знищення Німеччини і Австрії як конкурентів, за 17 років до початку світової війни.

Англія офіційно приєдналася до Антанти в 1907 році.

Зі свого боку, постійним вогнищем нестабільності в Європі залишалася Австро-Угорщина. Ця багатонаціональна імперія прагнула утримати отримані нею за рішенням Берлінського конгресу і анексовані в 1908 році Боснію і Герцеговину (див. Боснійська криза). При цьому вона протидіяла Росії, що взяла на себе роль захисника всіх словян на Балканах. Зі свого боку на роль обєднавчого центру південних словян претендувала і Сербія, союзник Росії.

На Близькому Сході стикалися інтереси практично всіх держав, які прагнули встигнути до розділу ослабленою Османської імперії. Зокрема, Росія претендувала на території, що примикають до проток Босфор і Дарданелли, а також прагнула до контролю над Анатолією, де проживало понад 1 млн вірмен-християн, що дало б Росії сухопутний вихід до Близького Сходу.

У лютому 1914 року російський рада міністрів провів засідання, щоб обговорити перспективи завоювання Константинополя і проток, і прийшов до висновку, що найбільш сприятлива можливість для цього виникне в контексті загальноєвропейської війни. У квітні 1914 року Миколу II затвердив рекомендації свого кабінету і доручив уряду вжити всіх необхідних заходів для того, щоб при першій же можливості захопити Константинополь і протоки.

До 1914 року оформилися два блоки, протистояння яких лягло в глобальну першооснову світової війни:

Блок Антанта: Російська імперія, Великобританія, Франція. Оформився в 1907 році після укладення російсько-французького, англо-французького і англо-російського союзних договорів.

Блок Троїстий союз: Німеччина, Австро-Угорщина, Італія.

По ходу війни Троїстий союз розвалився: в 1915 році Італія вступила у війну на боці Антанти. Після того, як до Німеччини і Австро-Угорщини приєдналися Туреччина і Болгарія, на його місці утворився Четверний союз, або блок Центральних держав.

2Решение
Отв. дан Venik
Для написания вопросов и ответов необходимо зарегистрироваться на сайте