Регистрация Вход
История 10-11 класс Biomax

Написати конспект на тему План Шліффена

Ответы:

План Шліффена - стратегічний план військового командування Німецької імперії. Названий по імені начальника німецького Генерального штабу генерала Альфреда фон Шліффена, під керівництвом якого план був розроблений до 1905 року. У вузькому сенсі слова планом Шліффена називають написаний Шліффеном і датований груднем 1905 року меморандум про війну з Францією.

Головна мета Плану Шліффена полягала в тому, щоб - використовуючи різницю в часі, необхідну для повної мобілізації, між Францією і Росією, яка оцінювалася приблизно в 2 місяці, - застосувати принцип одночасної війни тільки з одним противником, розбивши і примусивши до капітуляції спочатку - Францію , а потім вже - Росію.

План був заснований на можливості Німеччини захопити Францію настільки швидко, щоб у супротивника не було часу на мобілізацію військ, а потім був передбачений розворот військ в сторону Росії. У плани Німеччини також входило захоплення таких нейтральних країн, як Люксембург, Бельгія та Нідерланди. За планом планувалося залишити 9% армії у Франції, а решта 91% направити проти Російської імперії. По суті, даний план був досить великим переосмисленням плану Ганнібала у битві при Каннах в 216 році до н. е.

Старт плану і наступні провали.

1. Відмова Італії від вступу у війну.

Вступ у війну Італії, партнера Німеччини по Троїстого союзу, було необхідною умовою для успіху плану.

2. Опір Бельгії.

Незважаючи на те, що армія Бельгії становила всього десяту частину від армії Німеччини, бельгійські солдати тримали оборону країни близько місяця.

3. Мобілізація Російської армії.

Мобілізація Росії проходила швидше, а вторгнення російських військ до Східної Пруссії повністю збентежило німецьке командування. Ці події змусили командування перекинути ще більше військ на східний фронт. Це призвело до зворотних результатів: після перемоги в битві при Танненберге на початку вересня 1914 року німецька армія на Західному фронті не здобула перемогу в жодному стратегічно важливій битві.

4. Залізниці у Франції: В звязку з деякою затримкою німців у війні з британцями і Бельгією Франція змогла перекинути більш ніж достатня кількість військ до кордонів. Німці дуже недооцінили можливості Франції в плані масової перекидання військ, і це призвело до значних затримок у просуванні вглиб Франції.

В результаті ряд спільних контрзаходів країн Антанти, включаючи не передбачену планом контратаку Франції в битві на Марні, «біг до моря», а також - наступ російської армії в Східній Пруссії, зірвали виконання плану Шліффена, в результаті чого сторони перейшли до позиційної війни, тривалої на кілька років.

2Решение
Отв. дан Venik
Для написания вопросов и ответов необходимо зарегистрироваться на сайте