Регистрация Вход
История 10-11 класс Biomax

Допоможіть написати конспект на тему Початок Української революції (1917)

Ответы:

23 лютого (8 березня) 1917 року в Петрограді почалася Лютнева революція. Масові страйки, антивоєнні мітинги і демонстрації, які проходили в цей день, поступово переросли в загальний страйк. У наступні дні на сторону страйкуючих почали переходити частини столичного гарнізону. 27 лютого в Петрограді почалося збройне повстання.

Известия про зміну центральної влади досягли Києва 3 березня і в той же день потрапили в місцеві газети. У ряді українських міст пройшли мітинги на підтримку революції.

3-5 березня на території всієї України були ліквідовані органи царської адміністрації, виконавча влада перейшла до призначених Тимчасовим урядом губернським і повітовим комісарам. Як і на решті території колишньої Російської імперії, тут почали формуватися Ради робітничих і солдатських депутатів як представницькі органи революційно-демократичних сил.

На відміну від Петрограда, де з перших днів революції оформилося і утвердилося двовладдя (Тимчасовий уряд і Петроради), в Києві на арену політичного життя вийшла й третя сила - Центральна рада. Датою заснування цієї організації, завданням якої її творці визначили координацію національного руху, називається 4 березня, а ініціаторами її створення стали помірні ліберали з Товариства українських поступовців під керівництвом Євгена Чикаленка, Сергія Єфремова, Дмитра Дорошенка разом із соціал-демократами на чолі з Володимиром Винниченком ( через кілька тижнів до діяльності Центральної ради підключилися також українські есери).

3 березня на загальних зборах представників політичних, громадських, культурних і професійних організацій було оголошено про сформування громадського комітету. Серед його членів було відсутнє єдність думок щодо майбутнього статусу України. Прихильники самостійності (самостійники) на чолі з М. Міхновським виступали за негайне проголошення незалежності. Автономісти (В. Винниченко, Д. Дорошенко і їх прихильники з Товариства українських поступовців) бачили Україну автономною республікою в федерації з Росією.

Таким чином сформувалися два центри національних сил з різними поглядами на державно-політичну організацію майбутньої України. Прагнучи уникнути розколу в національному русі, керівники погодилися створити обєднаний орган, який отримав назву Українська центральна рада. Самостійники пішли на обєднання з федералістами в надії на те, що розвиток революції приведе тих до визнання необхідності незалежності України.

На наступний день, 4 березня, в приміщенні українського клубу «Родина» на зборах представників політичних, громадських, культурних і професійних організацій було оголошено про створення Української Центральної Ради.

2Решение
Отв. дан Examplez
Для написания вопросов и ответов необходимо зарегистрироваться на сайте