Регистрация Вход
История 10-11 класс Biomax

Допоможіть написати конспект на тему Виснаження воюючих сторін.

Ответы:

За півтора роки війни Німеччина і в значній мірі Австро-Угорщина розгорнули потужну військову промисловість і в 1,5 - 2 рази підняли виробництво засобів боротьби. До початку 1916 року виробництво гвинтівок, літаків і снарядів збільшилася в Німеччині в 1,5, а кулеметів і гармат - в 3,5 рази. У видобутку вугілля, виробництві чавуну і сталі Німеччина як і раніше переважала Францію і Росію, разом узяті. І все ж соціально-економічне становище Німеччини і Австро-Угорщини було важким. Починаючи з середини 1915 року ці країни стали сильніше відчувати курс Антанти на ведення війни «на виснаження». Власні матеріальні і людські ресурси вичерпувалися. Не вистачало робочих рук, деяких видів сировини і продовольства. Через морської блокади Англії звязок Німеччини з зовнішнім ринком сильно скоротилася. Англія закрила доступ дефіцитних видів сировини в Німеччину зі Швеції. Торгівля з Румунією давала Німеччині нафту і продовольство, а й цей канал міг в будь-яку хвилину закритися, так як Англія і Франція робили енергійні зусилля до того, щоб змусити Румунію відмовитися від вичікувальної нейтралітету і виступити на боці Антанти. Румунія погоджувалася на це за умови, що їй буде дано гарантії про приєднання після війни Бессарабії і Трансільванії, чому наполегливо опиралася Росія.

До початку нової кампанії Німеччина як і раніше стояла перед необхідністю продовження боротьби на два фронти. Це вимагало подальшого напруги економічних і людських ресурсів країни і посиленої експлуатації окупованих районів. Німеччині належало забезпечити озброєнням, боєприпасами і резервами військ не тільки свої армії, а й армії партнерів по коаліції. Німецькі правлячі кола стали усвідомлювати залежність міцності блоку Центральних держав від рівня підкріплень партнерів по коаліції німецькими військами, озброєнням, позиками. Німеччина змушена була йти на обмеження власних інтересів, щоб утримати союзників, не допустити дипломатії Антанти схилити когось із них на свій бік.

У Німеччині віддавали звіт в тому, що головним противником залишається Англія. Англія з її величезними ресурсами навязала Німеччини війну «на виснаження» і встановила морську блокаду. Сили Англії безперервно росли. До лютого 1916 року вона розгорнула 80 дивізій, з яких 40 піхотних дивізій знаходилося у Франції. До квітня 1916 намічалося збільшити загальне число англійських дивізій на французькому фронті до 46. Все це свідчило про рішучість Антанти поставити Німеччину на коліна. Поряд з французькою армією англійська армія представляла собою значну силу, з якою необхідно було рахуватися німецьким військовим керівникам.

Переносячи удар на Західний фронт проти Франції, Німеччина розраховувала домогтися поразки французької армії шляхом «перемелювання і виснаження її резервів» в одному пункті Західного фронту. Для наступу на всьому французькому фронті не вистачало сил. Обєктом для удару, трохи повагавшись (Бельфор або Верден) був обраний Верден.

Завершилася Верденськая операція, яка тривала близько 10 місяців. Ця найбільша і тривала операція першої світової війни коштувала обом сторонам величезних жертв - до 1 млн. Чоловік. На Верденської «мясорубці», або «млині» маасского району, як її називав Фалькенгайн, було перемелене до 120 дивізій, в тому числі 69 французьких і 50 німецьких. По обидва боки боротьба носила характер боїв на виснаження, в ході яких дивізії втрачали до 70% і більше особового складу.

Германці не зуміли провести в життя прискореної атаки Вердена. Виявився неспроможним і метод послідовного подолання укріпленої смуги, курс Фалькенгайн на знекровлення французьких резервів. Цей курс привів до виснаження і без того обмежені людські ресурси німецької армії. Франція ж, незважаючи на великі втрати, зберегла сили для ведення спільно з Англією великий стратегічної операції на Соммі. Недоліки стратегічного і оперативного порядку зумовлювали те, що боротьба німецької армії під Верденом придбала обмежений розмах. Вона велася на порівняно невеликому просторі місцевості по фронту 15 км на початку і 30 км в кінці операції, а в глибину - всього 7 - 10 км, надзвичайно низькими темпами: в період 21-25 лютого - 11,5 км, а в наступні дні - по кілька метрів на добу. Метод послідовної атаки виключав повне використання можливостей настання, приводив до нікчемних оперативним результатами і супроводжувався величезними втратами. Фактично операція велася німцями на одному і тому ж рубежі, поритої воронками, окопами, могилами, і мала характер боїв змором, на виснаження.

2Решение
Отв. дан Examplez
Для написания вопросов и ответов необходимо зарегистрироваться на сайте