Регистрация Вход
История 10-11 класс Biomax

Допоможіть написати конспект на тему Воєнні кампанії та події 1915—1916 рр.

Ответы:

1) Не дивлячись на всі запеклі настання, за весь 1915 рік лінія фронту практично не змінилася.

Західний фронт 1915 рік.

- Німці зробили контрудар на півночі фронту, у Фландрії у Іпра, проти англійських військ 22 квітня - 25 травня.

- 3 травня Антанта почала новий наступ в Артуа.

- Наступ Антанти: Осіння операція в Шампані і Артуа почалося 25 вересня.

- Під командуванням німецької армії: Зимова операція в Східній Пруссії, Серпнева операція (25 січня - 13 лютого), Прасниської операція (25 лютого - кінець березня).

- Зимова операція в Карпатах 9 - 11 лютого: Aвстро-німецькі війська почали наступ в Карпатах. 9 березня впала заблокована австрійська фортеця Перемишль.

- Горлицький прорив. Початок Великого відступу російських армій: втрата Галичини. 19 квітня австро-німецькі війська завдали потужного удару по центру південного флангу російських армій в Австро-Угорщині, в районі Горлиці. Розпочатий відхід російських армій тривав до 9 червня.

- Продовження Великого відступу російських армій: втрата Польщі. Наступ між Віслою і Бугом почалося 13 [26] червня, а 30 червня (13 липня) почалася Наревская операція. Після запеклих боїв російський фронт був прорваний в обох місцях, і російська армія, як і було передбачено німецьким планом, почала загальний відхід з Варшавського виступу. 22 липня (4 серпня) були залишені Варшава і фортеця Івангород, 7 (20) серпня впала фортеця Новогеоргієвськ, 9 (22) серпня - фортеці Осовець і Ковно, 13 (26) серпня російські війська залишили Брест-Литовська, а 19 серпня (2 вересня) - Гродно.

- Завершення великого відступу і стабілізація фронту. 14 (27) грудня російські війська почали наступ проти австро-угорських військ на річці Стрипі, в районі Тернополя. Росія почала відновлювати свої сильно постраждалі під час відступу війська і зміцнювати нові оборонні рубежі.

Італійський фронт 1915 рік.

- 23 травня Італія оголосила війну Австро-Угорщини. В цілому вступ Італії відволікло на себе чималі сили Австро-Угорщини.

Балканський театр військових дій, вступ у війну Болгарії 1915 рік.

- 14 жовтень Болгарія оголосила війну країнам Антанти і почала військові дії проти Сербії.

Дарданелли і Галліполійський півострів 1915 рік.

- До початку 1915 року англо-французьким командуванням була розроблена спільна операція по прориву Дарданелльського протоки і виходу в Мармурове море. (19-25 лютого) британський флот справив 18 березня генеральну атаку, в якій було задіяно понад 20 лінкорів, лінійних крейсерів і застарілих броненосців. Після втрати 3 кораблів британці, не домігшись успіху, пішли з протоки. Стратегічний задум, ініціатором якого був Перший лорд Адміралтейства У. Черчілль, закінчився повним провалом.

Кавказький фронт 1915 рік.

- 30 жовтня російські війська висадилися в порту Ензелі, до кінця грудня взяли під контроль територію Північної Персії.

2) Ситуація на початок року характеризувалася невтішними підсумками для Німеччини і її союзників. В обох попередніх кампаніях Німеччина не досягла поставлених цілей. Чи не були виведені з ладу ні Франція в 1914 р, ні Росія в 1915 р

- 21 листопад 1916 німецькі війська почали наступальну операцію в районі фортеці Верден, що отримала назву «Битва при Вердені». Бій перейшло в бій на виснаження обох супротивників.

- На прохання французького командування в березні 1916 року російською Західному фронті була зроблена наступальна Нарочская операція.

- 4 червня 1916 року російською Південно-Західному фронті почалася наступальна операція, спочатку планувалася як допоміжна для Західного фронту. Пізніше ця операція отримала назву «Брусилівський прорив».

- Операція на Соммі готувалася англо-французьким командуванням як основна операція 1916 року. 24 червня була розпочата артилерійська підготовка 1 липня було наступ.

- На Кавказькому фронті в січні - лютому в ерзурумському битві російські війська вщент розгромили турецьку армію і оволоділи містом Ерзурум, в квітні в ході Трабзонской операції був узятий місто Трапезунд, в липні - серпні - міста Ерзінджан і Муш.

- 31 травня - 1 червня відбулося найбільше за всю війну ютландська морський бій.

2Решение
Отв. дан Examplez
Для написания вопросов и ответов необходимо зарегистрироваться на сайте