Регистрация Вход
История 10-11 класс Biomax

Допоможіть написати конспект Міжнародні відносини в 1920-х рр ( на основі 10 класа)

Ответы:

Найважливіші проблеми були повязані з протиставленням з Росією і Німеччиною - дві потенційно дуже впливові держави, нехай і ослаблені.

У Англії і Франції - жорстка антиросійська позиція, повязана з встановленням більшовицького режиму, який супроводжувався терором всередині країни. Були рішуче проти радянської влади і навіть налаштовані на інтервенцію.

У Радянській Росії проте ж розуміли, що встановлення міжнародних звязків з прогнилим імперіалістичним заходом все одно необхідно, і з 21г. - прорив в дипломатії, перший торговий договір з Великобританією.

1922р - Каннська конференція - вперше запрошувалися делегати від Рад і Німеччини. Антанта намагалася навязати свою лінію, засновану на зміцненні Версальської системи, Німеччини і С. Росії, але цей план провалився. Німецька і радянська сторони відкинули всі проекти.

У Німеччині - ситуація ще більш болюча, ніж в Росії. Нація роздроблена, територіальні втрати, колоній немає - наростав гострий соціально-економічна і політична криза.

Репараційні виплати - гостре питання, у Німеччині просто немає таких грошей. В кінці 22г. - намагалися бойкотувати виплати, на що була відповідь - Франція і Бельгія, які уклали союз, в 23г. почали окупацію Рурського басейну. Рурський криза викликала нову хвилю реваншизму в Німеччині.

В Турції. Після відмови дотримуватися умов Севрськогодоговору Франція намагалася розвязати нову війну, але союзниками виступили тільки греки, які були розбиті майже відразу. Турецький уряд зміцнило свої позиції. 1923 - Лозаннська конференція - захід довелося визнати повний суверенітет Турецької держави, але Туреччина відмовилася від деяких острівних територій.

Поворотним моментом став 1924р., Коли змінився уряд у Франції (Е. Ерріо) і у Великобританії (Р. Макдональд). Були сформульовані пацифістські принципи світової політики. Під егідою Ліги націй повинна була бути сформована система колективної безпеки, міжнародного арбітражу, забезпечено роззброєння.

Женевський протокол про мирне вирішення міжнародних суперечок: створення Міжнародного Суду. Протокол був пізніше відкинутий Великобританією.

Перші кроки по врегулюванню м / о полягали у вирішенні «російського» і «німецького питань».

У 1924р почалася смуга визнання СРСР.

Після закінчення Рурського кризи - Лондонська конференція 1924р. - для вирішення німецького питання. Був прийнятий «план Дауеса»: Франція повинна була вивести війська з Рурського басейну, зняти економічні санкції з Рейнської зони. Також намагалися створити міжнародний механізм по контролю і стабілізації економіки Німеччини + їй було надано міжнародний позику.

Важлива міра - підписання комплексу Локарнских договорів - 1925р. Франція, Бельгія, Німеччина визнавали непорушність післявоєнних кордонів, встановлених Версальським мирним договором.

Далі - отримало розвиток рух Панєвропеїзм - обєднання країн Європи в єдину політичну одиницю.

1926 - 1-ий Панєвропейський конгрес. За аналогією з Лігою націй було створено Панєвропейський союз з міждержавними структурами: Федеральною Радою, Судом, Асамблеєю.

1928 - пакт Бріана - Келлога. Містив у собі міжнародно-правові норми, відмова від війни як інструменту по врегулюванню конфліктів. Ідея «спільного ринку».

Але панєвропейська ідеї в різних країнах зустрічали неоднозначну реакцію.

1932р. - 2-ий Панєвропейський конгрес. Хотіли створити Сполучені Штати Європи. Проект залишився на папері.

Женевська конференція 1932р. - обєднання європейських країн пактами про ненапад і взаємодопомогу при нападі

Тим часом Європа в умовах глобальної економічної кризи все більше явно виявлялася охопленої хвилею націоналізму, авторитаризму. Активізувалися фашистські рухи.

Англія і Франція на початку 30-х прийняла ряд кроків по «умиротворення» Німеччини. 1929р. - «План Юнга». Планомірно йшли назустріч Німеччині, знижували, а потім і зовсім скасували всі репараційні виплати, пізніше визнали рівноправність Німеччини у військово-політичні права.

Дотримання політики «умиротворення» було помилково, до влади в Німеччині вже прийшли невблаганні нацисти.

1933 - Німеччина виходить з Ліги націй.

Спочатку відносини між Італією та Німеччиною були дуже напруженими. Італія зближується з Австрією. 1934 - італо-австро-угорський пакт, який гарантує статус-кво, недоторканність австрійських кордонів.

1935 - «Фронт Стрезам» - в італійському м Стрезе відкрилася міжнародна конференція по німецькому питання. Засуджували одностороннє порушення Версальського договору Німеччиною.

2Решение
Отв. дан Examplez
Для написания вопросов и ответов необходимо зарегистрироваться на сайте