Регистрация Вход
История 10-11 класс Biomax

Допоможіть насипати конспект на тему Сполучені Штати америки у міжвоєнній період ( на основі 10 клас)

Ответы:

Історію США в міжвоєнний період (1918-1939) можна розділити на певні етапи:

1918-1922 - період післявоєнної стабілізації.

1922-1929 - період «проспериті»

1929-1932 - період «великої депресії»

1933-1939 - період «нового курсу»

У ці роки відбувалася зміна урядів, повязана зі зміною лідера держави. При існуванні 2-хпартійной системи на чолі держави ставав представник демократичної або республіканської партій.

президенти:

До 1920 г. - В. Вільсон (демократ)

1921 - 1923 Ч.Гардінг (республіканець)

1923 - 1929 К.Куліджа (республіканець)

1929 - 1932 Г. Гувера (республіканець)

1932 - 1945 Ф. Рузвельт (демократ)

2. Положення США після Першої світової війни.

На відміну від країн Європи США після першої світової війни не переживали економічну кризу, повязаного з масштабними витратами і втратами. Статус США в світі змінився.

Положення США в перші роки після Першої світової війни можна охарактеризувати наступними рисами:

- США зіграли вирішальну роль у закінченні війни;

- Отримали сприятливі умови для швидкого економічного розвитку (в порівнянні з країнами Європи);

- Розширення ринків збуту, джерел сировини, сфер застосування капіталу;

- Збільшення обсягу зовнішньої торгівлі;

- Створення потужного державного сектора в економіці;

- Збільшення обсягу накопичення капіталу в країні (до 1919 в країні перебувало 50% світового запасу золота)

- З країни-боржника США перетворилися в країну-кредитора; - - Заробітна плата середньостатистичного робочого збільшилася на 25% .; Рівень безробіття не перевищував 5%, а в деякі періоди навіть 3%

- Посилення інтелектуального потенціалу країни за рахунок еміграції з Європи (1900 - 1920 рр - 14 млн.чол.)

- Людські втрати склали 50 тис. Чоловік загиблими і 250 тис. Чоловік пораненими;

- Високий рівень концентрації виробництва і капіталу (3,6% підприємств в країні виробляли 68% промислової продукції, 1% населення володів 50% національного багатства країни);

- Формування монополістичного капіталу в країні;

1919 р прийнята XVIII поправка до Конституції, згідно з якою був введений «сухий закон» в країні;

- 1919 р прийнята XIX поправка до Конституції, яка надавала виборчі права жінкам;

- США відмовилися від вступу в Лігу Націй, тим самим країна залишилася лише регіональним політичним лідером (район Тихого океану - Вашингтонська конференція 1921-22 рр.)

3. Період «процвітання» .Після закінчення другого президентського терміну Вудро Вільсона, до влади на 12 років прийшли республіканці. Населення США втомилося від прогрессистских реформ, і тому перехід до консерватизму був як ніколи до речі.

Прийшовши до влади, уряд республіканців будувало свою економічну політику на принципах: -громадяни самі повинні піклуватися про свій добробут і своєї сімї; -надання переваг приватному капіталу; -обмеження державного втручання в економіку; -Скорочення витрат на соціальні програми; - захист американського виробника (політика протекціонізму); -зменшення податків на прибуток.

Дана політика привела: До зростання промислового виробництва і торгівлі

Тотального переозброєння підприємств, впровадження нових технологій (конвеєр)

Розвитку нових галузей американської індустрії: електротехнічна, хімічна, автомобільна, авіаційна;

Підвищенню продуктивності праці;

США виробляли 44% світової промислової продукції, тобто більше, ніж разом узяті Великобританія, Франція, Німеччина, Італія, Японія.

Зростанню конкурентоспроможності американських товарів на світовому ринку;

Підвищення життєвого рівня населення і підвищення попиту на товари народного споживання (автомобілі, холодильники, радіоприймачі і т.д.);

Розвитку банківської сфери (виділення споживчих кредитів);

Зростанню фондового ринку;

Президент Гардінг сформував кабінет міністрів з видних фінансистів, мільйонерів і людей, обізнаних в економіці. У 1921-1932 роках пост міністра фінансів США займав мультимільйонер Е. Меллон. За його ініціативи ставка податку на доходи, що перевищують 1 млн. , Була знижена спочатку до 66-50%, а в 1926 і зовсім до 20%. Були скасовані закони воєнного часу, прийняті для контролю рівня цін. Відносно корпорацій припинилося використання антимонопольних законів, які були фактично анульовані Верховним Судом за допомогою різних розяснень і тлумачень .. У 1925 році Кальвін Кулідж заявив: «Справа Америки - це бізнес», що у внутрішній політиці означало свободу дій для бізнесменів і гарантувало їм невтручання держави в діяльність приватного сектора економіки.

Американські засоби масової інформації поширювали тезу про настання ери «просперіті», про «золотих 20-х», які будуть тривати вічно. Символом Америки 1920-х рр. можна вважати Генрі Форда і його Форд моделі Т, перший масовий автомобіль у всесвітній історії. Цей транспортний засіб було доступно многим, так як ціна його становила менше 300 доларів, а середньорічний заробіток промислового робочого дорівнював 1 300 доларам. В результаті автомобіль перестав бути розкішшю і перетворився на засіб пересування. У 1920-х рр. парк автомобілів зріс на 250%, а 1929 перевищив 25 мільйонів машин, при тому що населення США в той час становило 125 млн чол.

Успіхи в промисловості росли, проте сільськогосподарська політика виявилася не такою вдалою: скоротилися площі засіву пшениці та кукурудзи, європейський ринок закрився для продукції американських фермерів, що призвело до кризи надвиробництва і банкрутства фермерських господарств.

Взагалі 1920-ті роки - це час формування суспільства споживання. Пересічний американець піддавався масованому впливу з боку виробників товарів: його постійно тримали в облозі закликами купувати і купувати ще більше. У звязку з цим почала розвиватися сучасна реклама. Виробники робили все, щоб змусити покупця не відкладати гроші в довгий ящик, а негайно їх витратити. Тим, у кого не було при собі необхідної суми, пропонувалася покупка в розстрочку. Зявилося поняття - життя в кредит, коли подібним чином купувалася більша частина машин, холодильників, радіоприймачів. Однак проблема нерівномірності розподілу доходів не була врахована: дві третини американських сімей були не в змозі придбати навіть предмети першої необхідності.

Частина прибутків монополій перетворювалися в цінні папери (акції), які поглинали нерозподілені доходи. Акції цінувалися тому, що їх купували, і на них можна було заробити. В країні рекламувалися легкі шляхи до багатства через акції. І до 1929 року на біржі грало не менше 1 млн американців, які, вклавши всі свої обмежені кошти в купівлю акцій, чекали успіху. Володарі цінних паперів влазили в величезні борги і активно користувалися кредитами.

Чи не витримував конкуренції з автомобілями і літаками залізничний транспорт, переживали занепад текстильна і взуттєва промисловість, залежні від сільського господарства. Падала прибуток у вугільній промисловості.

Виконання «сухого закону» призвело до зростання злочинності (контрабанда спиртного, підпільне виробництво і продаж спиртних напоїв). Багато американців вважали прийняття XVIII поправки порушенням свободи особистості - головного завоювання американців. Все частіше американці стикалися з корупцією в різних ешелонах влади.

Одночасно посилилися переслідування профспілок і їх чисельність до 1930 р скоротилася в 1,5 рази Вкрай жорстоко проходили розправи з учасниками страйків та діячами лівого робітничого руху. У 1927 р, після 7-річного тюремного увязнення, були звинуваченням. У країні почався справжній «червоний психоз».

Потік емігрантів в США призвів до зростання безробіття і посилення конкуренції на ринку праці. У 1924 і 1929 рр. були прийняті закони, що обмежують прийом емігрантів на роботу - не більше 150 тис. осіб на рік по всій країні. На цій хвилі активізувався Ку-клукс-клан.

Зростання безробіття і зниження рівня заробітної плати призвели до зниження платоспроможності населення. Багато громадян не мали можливості погашати кредити.

Відбулися істотні зміни в суспільній моралі. Цей період отримав назву «ревуть 20-е», «епоха джазу».

4. «Велика депресія»

Однак в 1929 році в кінці жовтня почалася Велика депресія і через 4 роки США лежали в економічних руїнах. На CША обрушився економічна криза, яка за масштабами не мав собі рівних в історії.

причини:

- Основні капітали вкладали в важку промисловість, а інші галузі несли збитки.

- Стихійний зростання обсягів виробництва перевищувало зростання доходів більшості американців, що призвело до кризи перевиробництва.

- Необгрунтовані пільги, якими користувалися великі монополії, привели до того, що вони диктували ціни на ринку товарів.

- Виділення «дешевих кредитів» призвело до кризи в банківській сфері.

- Союзники, і особливо Німеччина заборгували США значні суми, отримані як кредити.

- Європейські країни стали активно проводити протекціоністську політику, обмежуючи доступ американських товарів на свій ринок.

Першою ознакою кризу, що почалася стали події 24 жовтня 1929 року - 12 млн. Акцій змінили своїх власників. Через пять днів криза стала загальнонаціональним.

Розорялися підприємства: обсяг виробництва скоротився на 63%. Обсяг зовнішньої торгівлі скоротився втричі. Збанкрутувало приблизно 5 тис. Банків (20%). виробництво товарів стало невигідним. В результаті виробництво скорочувалося, а одночасно різко збільшувалася безробіття, з 3% в 1929 р вона піднялася до 25%. до 1932 р 17 млн.осіб. У тих, хто зберіг роботу, заробітна плата впала в два рази. Різко загострилася соціальна напруженість: «голодні походи», демонстрації, зростання злочинності. Президенту Гуверові доводилося задіяти американську армію для наведення порядку.

5. «Новий курс» Ф.Рузвельта.

Республіканці, яких звинувачували якщо не в наступі економічної кризи, то в нездатності впоратися з ним, на президентських виборах 1932 р зазнали нищівної поразки і багато років не могли згодом зайняти Білий дім. У 1933 р до влади в США прийшов президент Франклін Рузвельт, кандидат від демократичної партії, який запропонував американському народу «новий курс», як стали згодом називати його політику. Успіх «Нового курсу» був такий, що Рузвельт став єдиним в історії США президентом, якого переобирали чотири рази поспіль, і він залишався при владі до самої своєї смерті в 1945 р Протягом перших ста днів після вступу на посаду президент представив конгресу на твердження безліч законопроектів. Першими заходами адміністрації були тимчасове закриття банків для упорядкування їх діяльності та відновлення довіри до банківської системи, а також організація громадських робіт для безробітних.

2Решение
Отв. дан Jooooo
Для написания вопросов и ответов необходимо зарегистрироваться на сайте