Регистрация Вход
Литература 10-11 класс Itmax

переконайте сучасного читача у тому що твори Шевченка актуальні нині оскільки вони мають повчальний характер пророчий зміст. срочно надо

Ответы:

Минуло понад 200 років з дня народження Тараса Шевченка. Але, читаючи його твори «Кавказ», «Неофіти», «Мазепа», «Гайдамаки», «Берестечко» і ряд інших, приходимо до висновку, що він писав як про наш час. Тараса Шевченка своєю творчістю переконливо показав, що багато в чому був пророком.

Візьмемо, наприклад, вступ його знаменитої поеми "Сон"

У всякого своя доля

І свій шлях широкий,

Тієї мурує, той руйнує,

Тієї неситий оком

За край світа зазірає,

Чи нема країни,

Щоб загарбать и з собою

Взяти у домовину.

Імперські апетити суміжних держав явно зашкалюють, незважаючи на далеко не юнацький вік стоять за цим політиків. Ну не можуть вони жити без Криму (а, якщо пощастить - то й Південно-Східної України) - хоча в їхні роки інші люди вже більше "про вічне" замислюються. Ось і починають мутити воду - з "референдумами", "плановими військовими навчаннями" і загонами "ввічливих зелених чоловічків" в формі із спореними шевронами і знаками відмінності.

Втім, як істинний мудрець, Тарас Григорович при аналізі бід, які спіткали Україну, ніколи не робив акцент чисто на зовнішній фактор. У тому числі - і іноземну агресію. Адже вона може закінчитися успіхом тільки тоді, коли всередині самого народу руйнується єдність, воля до опору.

Т. Шевченка займався творчістю в умовах жорстокого тиску і переслідувань з боку царського режиму. У той же час його творчість отримало визнання у вищих світських колах імперії.

Особливо привертає увагу один дуже важливий момент, який нині якось не дуже висвітлюється в суспільно-політичній полеміці. А саме - про те, як розуміють призначення євромайдан і його учасники, і інші симпатиків. Всі ми прагнемо до європейських цінностей, рівню життя? Безумовно! Але найважливіше питання - де саме ми бачимо отримання для себе цих цінностей.

Одна справа, якщо вони будуть набирати силу в самій Україні. І зовсім інша - їх будуть бажати "явочним порядком", за кордоном, в більш-менш тривалої еміграції. Чи не тому так популярний, особливо серед молоді, питання про скасування віз з Євросоюзом? А опитування кадрових агентств показують, що 80 відсотків населення готове виїхати з України на заробітки - правда, тільки половина на термін більше 5 років

Таких "патріотів" Шевченко вчить патріотизму справжньому. Навіть якщо Батьківщина знаходиться в тяжкому стані - це лише додаткова причина любити і піклуватися про неї ще сильніше.

У своїх численних творах відновлював історичну правду і справедливість український. Філософія його життєвої позиції полягала в звільненні України і Української з імперського гніту. Тарас Шевченко оспівував лицарів національного духу, великих діячів козацтва всупереч прагненню імперської влади швидко стерти з памяті народної навіть память про ті часи і події, про тих героїв.

2Решение
Отв. дан Examplez
Для написания вопросов и ответов необходимо зарегистрироваться на сайте