Регистрация Вход
Биология 8-9 класс Niko

1.Підготуйте мікроскоп до роботи
2.Розгляньте запропоновані мікропрепарати тканин людини.Визначте, до якого типу тканин вони належать.Що спільного між ними ?

Ответы:

Мета роботи: вивчити особливості мікроскопічної будови тканин організму людини.

Обладнання: Мікроскопи, мікропрепарати епітеліальної, сполучної, мязової і нервової тканин.

Хід роботи

1. Розгляньте мікропрепарат епітеліальної тканини (наприклад, епітелію порожнини рота). Зверніть увагу на характер розташування окремих клітин цієї тканини. Вони лежать так щільно одна до іншої, що міжклітинна речовина між ними практично відсутня.

2. Розгляньте мікропрепарат пухкої волокнистої сполучної тканини (наприклад, пухкої сполучної тканини підшкірної клітковини щура; тканини людини і хребетних тварин мають подібну будову, тому при їх вивченні можна користуватися мікропрепаратами, приготованими з тканин тварин). Ця тканина отримала свою назву завдяки пухко розташованим, наступним в різних напрямках волокнам. Вона складається з клітин і міжклітинної речовини, що містить волокна.

На препараті знайдіть ділянку з пухким розташуванням структурних елементів. При великому збільшенні мікроскопа розгляньте форму сполучнотканинних клітин і структур міжклітинної речовини (прямі або звиті стрічки — колагенові волокна і тонкі, розгалужені, що утворюють мережу нитки — еластичні волокна).

3. Відзначте основні відмінності пухкої волокнистої сполучної тканини від епітеліальної тканини. У епітеліальної тканини клітини щільно прилягають один до одного, немає волокон.

4. Розгляньте препарат поперечно-смугастої мязової тканини (для цього можна скористатися, наприклад, мікропрепаратом «поперечний зріз мови кролика»). При малому збільшенні мікроскопа знайдіть поздовжні і поперечні мязові волокна. Переведіть мікроскоп на велике збільшення. Зверніть увагу на форму мязових волокон, їх будова, поперечну покресленість цитоплазми, численні ядра.

Замалюйте одне-два мязових волокна, позначте ядра.

5. Розгляньте мікропрепарат нервової тканини (»нервові клітини (нейрони) передніх рогів мозку щура").

Нервові клітини хребетних тварин і людини (нейрони) мають отросчатую форму. Наявність відростків в таких типах клітин є пристосуванням до сприйняття і проведення нервового імпульсу.

На поперечному зрізі спинного мозку при малому збільшенні в центрі видно канал, оточений з усіх боків речовиною в формі метелика. Тканина цієї речовини складається переважно з тіл нейронів і оточуючих нейрони дрібних клітин. При великому збільшенні мікроскопа розгляньте форму нейронів (на препараті — великі клітини, пофарбовані в синій колір). Від тіла нейрона, що містить ядро з великим ядерцем, відходить кілька відростків. Вони надають клітці розгалужену неправильну форму. Відростки відходять в різних напрямках, можуть згинатися в різних площинах. Тому простежити їх на великій відстані в зрізі неможливо; видно лише початкові, що відходять від тіла клітини ділянки відростків.

2
Отв. дан User3
Для написания вопросов и ответов необходимо зарегистрироваться на сайте