Регистрация Вход
Литература 10-11 класс Biomax

Допоможіть скласти літературний паспорт до роману Хіба ревуть воли, як ясла повні?

Ответы:

Хіба ревуть воли, коли ясла повні? - роман, написаний братами Панасом Мирним та Іваном Біликом.

У романі Показані суспільно значущі соціальні проблеми, тому за характером він соціальний. Крім того, соціальні процеси зображені через психологію героїв, їх думки, прагнення і переживання, звідси глибокий психологізм. Отже, це яскраво виражений соціально-психологічний роман.

Ця жанрова форма роману-надбання реалістичного мистецтва. У реалістичному полотні Панаса Мирного та Івана Білика зустрічаються і романтичні вкраплення, особливо в першому ліричному розділі» Польова царівна", де розповідається про спалахнула любові головного героя юного Нечипора до Гали.

Роман " Хіба ревуть воли, коли ясла повні?"став першою в українській літературі монументальною селянською епопеєю, всебічним зображенням життя українського села. Автори сміливо стверджують важливу в усі віки ідею-народ жив би мирно, якби не нестерпне гноблення (воли б не ревіли, якби ясла були повні), але разом з тим за допомогою насильства світ не вдосконалюєш. Відповідаючи на зло злом, людина лише підсилює його і замикає в коло, з якого немає виходу.

Сучасні літературознавці визначають тему роману як зображення на широкому суспільному тлі життєпис злочинця з моменту його народження до увязнення на каторгу. Цікаво, що в радянських підручниках і посібниках дещо інакше формулювали тему цього твору: «зображення життя і боротьби українського селянства проти соціального гноблення, зокрема кріпацтва і його залишків, напередодні і під час проведення реформ, які почалися в 1861 році».

Персонажі роману.

Чіпка Варениченко

На перших сторінках роману автор знайомить читача з Нечипором (Рос. Никифор) Варениченко-молодою людиною, одним з тих, «яких часто можна зустріти по наших хуторах і селах». Однак відрізняє його від інших палкий погляд,» швидкий як блискавка«, в якому світилися» якась незвичайна сміливість і духовна міць, разом з якоюсь хижою тугою... «багатогранний характер Чіпки-селянина протестує проти соціальної несправедливості, але, не знайшовши законних шляхів боротьби, він стає на» криву доріжку " бунтарства.

Григорій

За принципом контрасту виписаний образ Григорія. Зазнавши багато горя з дитинства (його батьки померли від холери, коли він був ще зовсім маленькою дитиною), Григорій, дійшовши до зрілих років, відправився на заробітки.

Максим

Історія Максима розвивається окремою сюжетною лінією. Односельчанин Чіпки і Григорія, старший їх сучасник, в юності придбав погану славу як забіяка і ловелас. Його батько, з метою позбутися від ганебного його сина, відправляє його в рекрути. Там Максим з часом звикає до обстановки, дослужується до унтер-офіцера, отримує нагороду в ході війни з угорцями і виходить у відставку через поранення на Кримській війні.

2Решение
Отв. дан Semen
Для написания вопросов и ответов необходимо зарегистрироваться на сайте