Регистрация Вход
Биология 10-11 класс Sashaaa

Установіть відповідність між назвою вірусу (1-4) та його клітиною-хазяїном (А-Д).
1.вірус папіломи людини
2.вірус грипу
3.вірус гепатиту А
4.ВІЛ
а.клітини печінки
б.клітини слизових оболонок
в.нейрони
г.Т-лімфоцити
д.епітеліальні клітини дихальної системи

Ответы:

1 - Б

3 - А

2 - Д

4 - В

Вірус гепатиту А або HAV належить до сімейства Пікорнавіруси (з італійського «маленький»). Він дійсно відрізняється від інших збудників дуже маленькими розмірами - 27-30 нм.

Будова. Вірус має округлу сферичну форму і являє собою один ланцюжок РНК укладену в білкову оболонку – капсид.

HAV має 1 серотип (різновид). Тому після перенесеного захворювання в крові зберігаються антитіла до нього і при повторному зараженні хвороба вже не розвивається.

Віруси папіломи людини-широко поширена і дуже варіабельна група вірусів, що володіють онкогенним по-тенціалом. ВПЛ передається при тісному контакті з інфікований-ним або ураженим епітелієм. Клітинами-мішенями для ВПЛ є епітеліальні клітини шкіри і слизових оболонок.

Вірус грипу реплікується і репродукується в епітеліальних клітинах слизової оболонки дихальних шляхів. Як правило, спостерігається поверхневе ураження клітин трахеї і бронхів, що характеризується судинними порушеннями, процесами дегенерації, некрозу і відторгнення уражених клітин.

Т-лімфоцити памяті є основним резервуаром і джерелом ВІЛ. ⁕ До первинних лімфоїдних органів відносяться тимус і кістковий мозок. Найінтенсивніша реплікація вірусів відзначається в лімфоїдної тканини кишечника.

2
Отв. дан Venik
Для написания вопросов и ответов необходимо зарегистрироваться на сайте