Регистрация Вход
География 10-11 класс Sashaaa

тема: Інтеграційні та дезінтеграційні процеси в Європі. Дослідження

Ответы:

Процес європейської інтеграції, в якому ми зараз беремо участь, був запущений незабаром після закінчення Другої світової війни. Він заснований на трагічному досвіді, повязаному з найбільшим і одночасно найтрагічнішим збройним конфліктом в історії людства, викликаним нацистською Німеччиною. Після війни в Європі, а точніше в її західній частині, склалися умови, сприятливі для початку нової планомірної інтеграції країн Старого континенту. Країни Західної Європи, хоча і були дуже ослаблені після війни (зруйнована економіка, інфраструктура, людські ресурси), проте, як ніколи раніше, були згодні з необхідністю захисту основних прав людини і демократичних цінностей. Західноєвропейські лідери вирішили вжити скоординованих заходів, спрямованих на відновлення європейських країн і їх економік і встановлення нового політичного ладу.

У процесі планування введення нового політичного порядку в післявоєнній Європі було визнано, що ключовим завданням є відновлення європейських економік. Керівники західноєвропейських країн усвідомили, що тільки ефективна і дієва європейська економіка може бути фундаментом, на якому можуть бути побудовані нові структури безпеки і розвитку. Американський план допомоги Європі - Європейський план відновлення, званий планом Маршалла, був великою підтримкою цих планів. У той час дії Радянського Союзу, колишнього союзника, який після початку війни люто підтвердив свою перевагу в контрольованій зоні Центральної та Східної Європи, відкрито просуваючи антидемократичну комуністичну ідеологію, стали турбувати і в той же час мобілізувати європейців. Тільки звичайні, скоординовані дії могли дати європейським країнам силу, з якою Західна Європа могла б протистояти радянському впливу і економічного панування Сполучених Штатів Америки. Повоєнні роки були часом формування нової біполярної політичної конфігурації в Європі і в світі (Схід - Захід), яка привела світ до нового протистояння, на цей раз ядерного. З одного боку, були західні демократії, з іншого - тоталітарний Радянський Союз і підлеглі йому держави-сателіти будували військовий східний блок, ворожий західним демократіям. Ця конфігурація зробила вирішальний вплив на повоєнний процес європейської інтеграції і послужила мобілізацією для західних суспільств, щоб зробити рішучі дії по інтеграції.

Історія європейської інтеграції. Повоєнний процес європейської інтеграції почався з відновлення інфраструктури та економіки країн Західної Європи. Відповідними стимулами для його початку виявилися економічні угоди і організації, створені в кінці сорокових років двадцятого століття: Митний союз Бенілюксу, Договір про економічне, соціальне і культурне співробітництво і колективну самооборону і Організація за Європейське економічне співробітництво.

Процес європейської деінтеграції. За останнє десятиліття багато спостерігачів писали про чотирьох великих кризах, з якими зіткнувся Європейський Союз: економічна нестабільність в країнах єврозони, агресія Росії щодо України, масова міграція і Брексил. Це процеси, які запустили майбутній розпад Європи на окремі території. Політика ЄС в основному відображає міць Німеччини і, зокрема, Ідіосінкразіческім переконання і мотиви канцлера Німеччини Ангели Меркель. Хоча важко заперечувати, що лідер наймогутнішої країни Європи грає вирішальну роль, можна задатися питанням, чи настільки відокремлені її дії від більш широких сил, які формують цілісну Європу.

2
Отв. дан Hanan
Для написания вопросов и ответов необходимо зарегистрироваться на сайте