Регистрация Вход
Биология 10-11 класс соска

1.Позначте назву твору-дебюту Ф. Достоєвського як письменника
А."Принижені і знедолені"
Б."Ідіот"
В."Злочин і кара"
Г."Бідні люди"
2.
Яке прізвисько отримав Достоєвський з легкої руки В. Бєлінського після свого вдалого літературного дебюту?
А."новий Пушкін"
Б."новий Гоголь"
В."новий Лермонтов"
Г."новий Бальзак"
3.
Скільки місяців провів Ф. Достоєвський у Петропавлівській фортеці?
А.12
Б.1
В.8
Г.4
4.
Роман «Гравець» письменник написав
А.Запозичив сюжет з англійської літератури
Б.На підставі випадково почутого
В.На підставі власного досвіду
Г.За спогадами одного з близьких знайомих
5.
Яке із вказаних місць повязане з біографією Достоєвського?
А.Брестська фортеця
Б.Петропавлівська фортеця
В.Хотинська фортеця
Г.Камянець-Подільська фортеця
6.
Яку книгу, що її Достоєвський зберігав усе життя, подарували письменнику в Тобольську перед відправкою в Омський острог дружини декабристів Фонвізіна, Аннєнкова і Муравйова?
А.Євангеліє
Б.енциклопедію Брокгауза
В.Старий Заповіт
Г.роман Пушкіна "Євгеній Онєгін"

Ответы:

1. відповідь: Г."Бідні люди"

Літературним дебютом Федора Михайловича Достоєвського прийнято вважати роман "Бідні люди". Імовірно, задумка написати цей твір виникла у письменника ще під час навчання в Інженерному училище. Робота над романом почалася в 1844 році, а вже в 1845 була закінчена. Через рік роман потрапив до друку.

2. відповідь: Б."новий Гоголь"

мова йде про роман "Бідні люди", першому творі Достоєвського, і реакції на нього друкарській інтелігенції того часу. Цей роман приніс Бєлінського Некрасов і захоплено заявив, що народився новий Гоголь. З його подачі, схоже, Бєлінський і назвав так Достоєвського. Саме під час обговорення цього роману в пресі Достоєвський виголосив свою знамениту фразу "ми всі вийшли з гоголівської шинелі".

3. відповідь: В. 8

Достоєвський провів 8 місяців у Петропавлівській фортеці. За час слідства вів себе гідно і мужньо, чим викликав більшу недовіру і агресію у військовій комісії. Відомо, що на допиті 6 травня, Достоєвському були задані питання про сутність Петрашевцев

4. відповідь: В. На підставі власного досвіду

Достоєвський тричі бував у Бад-Хомбург і, граючи в казино, багаторазово програвав в рулетку великі суми грошей, потрапляючи в безвихідні ситуації. Враження від Бад-Хомбурга використовувалися при написанні роману. Є версія, що роман «Гравець» написаний в Петербурзі на столярному провулку.

При роботі над романом Достоєвський, за порадою свого приятеля А. П. Мілюкова, вперше вирішив писати рукопис не самому, а скористатися послугою стенографістки. Достоєвський погодився не відразу, оскільки такий метод роботи для письменника був незвичний. Але в ході роботи він освоїв диктовку, а незабаром зблизився зі своєю стенографісткою Ганною Сниткиной і одружився на ній. Слідом за весіллям молоді вирушили у весільну подорож до Європи - зокрема в Баден-Баден, де історія повторилася. Після цього випадку Достоєвський дав дружині обіцянку більше не грати, яке дотримав і не грав 10 останніх років свого життя.

Темою роману є всепоглинаюча пристрасть до азартної гри. Саме Суслова вважається прототипом героїні роману - Поліни Олександрівни. Болісні стосунки головного героя роману з Поліною є відображенням непростих відносин Достоєвського з Суслової.

5. відповідь: Б. Петропавлівська фортеця

У Петропавлівської фортеці Достоєвський містився вісім місяців. Надалі учасники гуртка Петрашевського, серед яких був і Федір Михайлович Достоєвський, були засуджені до смертної кари. Але в останній момент, перед виконанням вироку, засуджені були помилувані. Було оголошено, що страта замінюється іншими видами покарання.

6. відповідь: А. Євангеліє

Увязнені в Омському острозі не мали права читати ніяких книг, окрім духовних. Новий Завіт, таким чином, був єдиним виданням, яке Достоєвський міг тримати у себе, не порушуючи внутрішнього розпорядку острогу. Правда, перший час з ним була ще одна книга - Біблія невеликого формату на словянській мові, надіслана на його прохання братом в каземат Петропавлівської фортеці. Однак цю Біблію у Достоєвського в острозі вкрали. Книгу ж Нового Завіту він зберігав протягом усього каторжної життя.

2
Отв. дан Pilot
Для написания вопросов и ответов необходимо зарегистрироваться на сайте