Регистрация Вход
Українська література 10-11 класс Biomax

Допоможіть будь ласка зробити аналіз твору Івана Франка СИКСТИНСЬКА МАДОННА. За схемою
1. Жанрова двоюрідність твора
2. Своєрідність його розгортання
3. Образ ліричного героя
4. Композиційна сторкутра
5. Художні засоби (трапи)

Ответы:

1. Поезія "Сикстинська мадонна" - символ вічної жіночності, материнства, краси. "Сикстинська мадонна" аналіз допоможе визначити, який жанр, тема, ідея, основна думка, методи, провідний мотив, вид лірики. Літературний паспорт твори можна скласти за поданою інформацією.

Автор - Іван Франко

Рік написання - 1881

Збірник - «З вершин і низин»

Літературний рід - лірика

Ідея - твердження вічної цінності великих творів мистецтва, їх загальнолюдське значення - пробуджувати захоплення, здивування, давати естетичну насолоду.

2. Основна думка - справжня краса невіддільна від добра; вихваляння матері жінки; нездоланний вплив мистецтва на душу людини.

Віршований розмір - пятистопний ямб

Римування - кільцеве в катренам

3. "Сикстинська мадонна" образи-символи

Образ Діви Марії сімволізіруетс амопожертву, вищий прояв гуманізму, християнської жертовності, святу материнську любов, високе духовне начало, внутрішню силу, символ вічної жіночності, материнства, краси. Образ жінки-мадонни в творі І. Франка втілює красу мистецтва, творче натхнення, в загальному Музу. Мадонна є втіленням жінки-матері і музи, що надихає на творчість. На картині вона зображена босоногою з немовлям на руках. Вражає її сумний тривожний погляд, але відчувається сила духу, доброта і готовність в будь-який момент спуститися на землю, залишившись недоступною для зла. Такий образ є втіленням вічної ідеальної жіночності і тому не міг не зачарувати чутливого до справжньої краси поета. Іван Франко вірив в силу доброї краси, без якої неможливо мистецтво.

4. Цей твір належить до жанру сонета, оскільки:

твір має чотирнадцять рядків (2 чотирирядкова (катренів) і 2 трьохрядковим (терцетів)). рядки впорядковані римуванням. перший катрен має грає роль вступу, в якому формується поетичний мотив; другий - розвиває його, перший терцет завершує думку, а другий - весь сонет. сонет повинен бути написаний 5- або 6-стопи ямбом, Франко дотримувався цього правила. Ліричний герой твору схиляється перед Богородицею як втіленням материнства і жіночності, краси, ніжності. Він не просто захоплюється Мадонною, а готовий захищати світлий образ, видно з перших рядків сонета: «Хто смів сказати, що не богиня ти? Де той безбожник». Майже гнівно звучить питання, що тільки підтверджує щирість почуттів. Герой не розуміє, як можна байдуже дивитися на цю картину, для нього це рівносильно байдужості до мистецтва взагалі. У затвердження краси і духовності Мадонни ліричний субєкт вдається до крайнощів, відкидаючи всіх богів і гіперболізуючи одну богиню - Сикстинську Мадонну. Подібно Великих Данте і Петрарки Іван Франко прославляв ідеалізовану жіночність.

5. О епіт епітети: "лице небесне", "райська роже";

риторичне запитання - , хто смів сказать, що не Богиня ти?"

антитеза - богиня - не богиня;

тропи: "I небо і пекло казкою вважати, Та ти й краса твоя - не казка, ні!", "Богів і духів, лиш тебе, богине,

Чтить буде вічно - тут, на полотні";

метафори - серця дрожі, неткнутий блиском красоти, час прийде, світ покине богів і духів;

звертання: "Так, ти богиня!".

Відступ від теми: Історія створення картини - Секстинська Мадонна

Кілька років Рафаель працював в майстерні Пєтро Перуджино, ще одного знаменитого майстра італійського Відродження. Майстерня була велика, і великий Перуджино нерідко віддавав своїм учням дописувати роботи, які йому замовляли. Доводилося займатися цим, напевно, і молодому Рафаелю. Саме тут, під керівництвом - і, напевно, не без впливу - Перуджино, він почав писати свої «Мадонна». Всього він напише їх за своє життя більше трьох десятків!

У двадцятирічному віці поїхав до Флоренції - місто, де цвіли, здавалося, найпрекрасніші плоди європейського мистецтва. Однак у Флоренції Рафаель надовго не затримався. Досить скоро він виявив, що слава Флоренції як культурної столиці світу вже не повною мірою відповідає дійсному стану справ. Збережені в цьому місті художні школи і живописці часто виявлялися лише копіями прославлених майстрів минулого, і вчитися у них було нічому - у всякому разі, Рафаелю. Тому, коли вже отримав першу популярність художнику довелося познайомитися з Папою Римським Юлієм II і той запросив його в Рим, художник з радістю скористався цим запрошенням. Згодом Рафаель став головним художником папського двору і все життя користувався розташуванням понтифіка, в тому числі і після того, як Юлія II змінив Лев X.

У Римі він і створює найвідомішу зі своїх «Мадонна» - «Сикстинську».

Що спонукало художника взятися за «Сикстинську Мадонну»?

Вважається, що це полотно зявилося в 1513 році, хоча точна дата невідома. Зате відома передісторія появи цієї картини - її розповів якось сам Рафаель своєму другові. Одного разу, ще коли він жив у Флоренції, він довго не міг заснути, а коли нарешті задрімав, то побачив Саму Богородицю, яка зявилася перед ним в невимовно прекрасному світі. Згодом деталі бачення в його памяті потьмяніли, але на все життя залишилося відчуття дивної чистоти і сяйва, як би зсередини наполнявшего образ Пресвятої Діви. Всі «Мадонни», які писав з того часу Рафаель, були послідовними спробами наблизитися до того ідеалу краси і чистоти, до тієї невимовно прекрасної ідеї, яка була одного разу йому відкрита.

2Решение
Отв. дан User3
Для написания вопросов и ответов необходимо зарегистрироваться на сайте