Регистрация Вход
География 10-11 класс Biomax

Допоможіть виписати головне

Ответы:

Населення Азії.

Азія становить приблизно одну третину суші в світі і є домом для приблизно трьох пятих її населення. Континент включає в себе дві найбільш густонаселені країни, Китай і Індія, на частку яких припадає майже дві пятих всіх людей.

Близько 1750 року був відносно легко описати населення і етнічне розподіл Азії. Вся північна Євразія була досить слабо заселена різноманітними палео-сибірськими, Тунгуський і тюркськими народами, які займалися полюванням, збиранням, рибальством або скотарством. Деякі групи, такі як Ненецький, Саха та Чукчі мали кілька своєрідну економіку, орієнтовану на один вид діяльності або на види діяльності, які змінюються в залежності від сезону.

Центральна Азія, Тибет і Монголія утворили змішану зону, в якій домінували кочові скотарі, такі як бурятські монголи і Киргизії, тоді як нижні плато і долини річок були всипані сільськогосподарськими районами, заселеними таджиками, уйгурами, узбеками та іншими групами. Щільність населення була відносно невеликою; гірські райони були заселені тільки влітку, але були зосереджені місцеві жителі, зосереджені в таких великих оазисах, як Ташкент Самарканд, Каші і Урумчі, з меншими групами навколо менших джерел води. Схожа картина переважала в Південно-Західній Азії, який в той час населяли іранські, арабські і тюркські народи з розкидом етнічних меншин. Населення було зосереджено навколо оброблюваних земель, водних ресурсів або пасовищ.

Південна і Східна Азія продемонстрували більш складний подвійний набір моделей. Найбільші складові становили високо цивілізовані рівнинні народи, довгий час проживали на своїх землях і займалися осілим землеробством і ремісничим виробництвом. Торгові містечка і містечка були розкидані по сільській місцевості, і безліч невеликих портових містечок всіяне на морському узбережжі. Щільність населення була найвищою в кращих сільськогосподарських низинах, які також були зайняті найдовше, таких як Північно-Китайська рівнина, долина річки Янцзи, південь Японії, прибережний Вєтнам, низовини Яви і Гангу і долини річки Інд.

Населення Азії 20 століття.

До 20-го століття відбулися великі зміни як в етнічних моделях, так і в звязаному з ними спосіб життя в Азії. Багато більш дрібні етнічні групи зіткнулися з проблемами своєї автономії, оскільки поширення національних держав і економічний обмін по континенту інтегрували їх у більші соціальні, політичні та економічні одиниці. До середини 20 століття Радянський Союз і Китай розширили свій економічний і політичний контроль над Сибіром і Середньою Азією, колишні колоніальні землі Південної Азії знайшли незалежну державність, а території, що входили до складу старої Османської імперіі.билі перетворені в сучасні країни Південно-Західної Азії. Тим часом впровадження сучасних видів транспорту, звязку та фінансів інтегрувала навіть раніше віддалені регіони в національну та світову економіку. Багато з сотень невеликих етнічних груп були поглинені населенням національних держав, багато старих мови прийшли в занепад, і багато раніше відрізнялися способи життя збереглися тільки як залишки або штучно збережені суспільства.

Політичне та економічне переважання майже у всіх нових або розширених національних державах знаходиться в руках однієї або кількох етнічних груп країни. У колишньому Радянському Союзі і в сучасній Росії етнічні росіяни були домінуючою групою. У Китаї етнічні китайці займають більшість керівних посад. В Індонезії яванци домінували в політичному житті, в той час як влада в інших країнах Південно-Східної Азії, як правило, залишалася за народами рівнин, такими як вєтнамці у Вєтнамі і бірманці в Мянмі; в цих районах гірські племінні народи, такі як хмонг (у Вєтнамі) або шань (в Мянмі), часто стикаються з недоліками.

Розширення домінуючих етнічних груп постійно обмежувало територію, доступну для старіших і простих товариств; і сучасні економічні моделі в значній мірі замінили колишню практику. Ще можна визначити регіон, в якому Юкагіри раніше жили як окрема культурна група в Східному Сибіру, ​​але - для кількох сотень юкагиров, які залишилися - політична абсорбція, аккультурация і внутрішній соціальний розпад зробили класичний опис групи в значній мірі історичним. Багато колишніх кінні, наметові, вівчарські Каракалпаки тепер їздять на тракторах на зернових фермах, створених Радянським Союзом, живуть в постійних селах і публічно говорять по-російськи. Деякі люди з гірського регіону Чота-Нагпур на сході Індії, які раніше займалися полюванням і змінним землеробством, тепер працюють на сталеливарних заводах Джамшедпур. До кінця 20 століття залишки Айни, корінні жителі північної Японії, в основному були зібрані в «культурних селах», де їх традиційна різьба по дереву і танці з ведмедями залучали потік туристів з інших частин Японії. Однак з тих пір айни активно займаються відродженням культури.

сучасні тенденції

Є великий розкид в темпи зростання населення в Азії. Темпи зростання знижуються в більшості азіатських країн, але навіть в цьому випадку, за оцінками Організації Обєднаних Націй, населення континенту до 2050 року перевищить пять мільярдів, що більш ніж на дві пятих в порівнянні з передбачуваним населенням в 2000 році. Були і прогнози, що населення Індії обжене населення Китаю до 2030 року. У розвинутій Японії населення по суті статично, але старіє. Населення Казахстану, Вірменії та Грузії скорочується.

Арабські країни

Однак на Близькому Сході спостерігаються одні з найвищих темпів зростання населення в світі: більше 3 відсотків щорічно в деяких арабських країнах. Почасти це відбиває мусульманські традиції, які не схвалювали контроль народжуваності і надав жінкам менший контроль над фертильністю. Наступна найбільш швидкозростаюча область - це Південна Азія. Темпи зростання в найбільшій країні регіону, Індії, хоча і були високими, в 1990-і роки значно знизилися, як і в Бангладеш, хоча Пакистан зберіг дещо вищі темпи зростання. Темпи зростання в Південно-Східна Азія в цілому трохи нижче, але сильно розрізняється по країнах, з найвищим показником в Лаосі і відносно низьким показником в Таїланді. Східна Азія, в даний час найбільш густонаселений регіон, має відносно низькі темпи зростання. Це відображає не тільки статичну населення Японії, де коефіцієнт народжуваності фактично впав нижче рівня відтворення, але і вплив політики Китаю на одну дитину, яка сприяла щорічному приросту менше 1 відсотка до кінця 1990-х років. Регіонами з найнижчими темпами зростання є Північна і Центральна Азія, де чисельність населення в деяких країнах фактично скорочується. Ці відмінності в Азії відображають відмінності в культурі, релігії, освіті, економічному розвитку та державної політики.

2Решение
Отв. дан Kir
Для написания вопросов и ответов необходимо зарегистрироваться на сайте