Регистрация Вход
Биология 10-11 класс Владка

Проект: Особиста програма зміцнення здоровя

Ответы:

План зміцнення здоровя.

Здоровя і здоровий образ життя - поняття взаємоповязані, оскільки самопочуття людини безпосередньо залежить від способу життя людини. Зміцнення здоровя - процес комплексний, він включає в себе наступні компоненти:

- фізична активність;

- дотримання режиму дня;

- гігієна;

- правильний і збалансований раціон харчування;

- відсутність шкідливих звичок;

- якісний відпочинок і сон;

- загартовування.

1. Фізичної активність.

Зміцнення здоровя включає в себе різні фактори сприяють зміцненню здоровя, серед яких одним з головних є спорт і фізичні навантаження. З розвитком інформаційних технологій, машини позбавили людини здебільшого роботи, чим суттєво знизили його рухову активність.

Коли не було телефонів, люди ходили один до одного в гості, долали відстань, прогулювалися. Тепер же достатньо набрати на екрані смартфона потрібний номер і проблема вирішена без витрат часу і сил. Люди на роботу, в школу, лікарні добиралися пішки або на велосипеді. Зараз сів за кермо і через пять-десять хвилин вже на місці. Навіть продукти харчування, можна замовити прямо до дверей будинку або квартири.

2. Дотримання режиму дня

Божевільний ритм життя сучасних людей є серйозною перешкодою для встановлення і дотримання режиму дня. У звязку з цим стають дуже популярними знання по особовому тайм-менеджменту. Перш за все, людині потрібно розставити пріоритети. Що є більш важливим: здорове тіло і дух або кілька відсотків надбавки до основного окладу? Якщо все-таки здоровя важливіше, слід вибудувати свій власний режим з урахуванням особливостей роботи та особистого життя. Складати розпорядок дня потрібно відповідно до таких принципів:

щоранку потрібно виділити годину-півтори на себе (гігієна, пробіжка або ранкова зарядка, сніданок, час на збори);

незалежно від тривалості робочого дня, потрібно виділити час на обід, і не витрачати його на телефонні дзвінки та інтернет, обовязково потрібно поїсти не поспішаючи, в тихій спокійній обстановці;

по закінченню робочого дня варто освіжитися і повечеряти;

не варто вирішувати робочі питання в неробочий час, якщо є сімя і діти;

обовязково в режимі дня повинно бути час для розвитку (читання книг, відвідування курсів водіння або іноземних мов), людина повинна рости і розвиватися як в особистісному плані, та і в професійному, від цього залежить його психічний стан;

відхід до сну повинен бути не пізніше 10-11 години вечора, а сам сон повинен тривати не менше шести годин (деякі вчені вважають, що дорослій людині необхідно 8 годин сну для відновлення сил).

3. Гігієна

Гарний, чистий і доглянутий зовнішній вигляд свідчить про хороше самопочуття і стан здоровя. Елементарні правила гігієни допоможуть зберегти здоровя і підняти рівень життєвої енергії. Регулярне миття рук - захист від багатьох інфекційних захворювань, збудником яких є бактерії і мікроби.

Стан організму залежить не тільки від миття рук. Є ще й інші фактори здорового способу життя, які допоможуть запобігти багатьом захворюванням. Це і щоденне прийняття душу (краще контрастного), чистка зубів двічі на день, манікюр і педикюр, і інші гігієнічні процедури.

4. Правильне харчування

Раціональне та збалансоване харчування - це принцип харчування, суть якого полягає в дотриманні раціону і вживанні здорових і корисних продуктів.

Здоровя людини залежить від дотримання принципів правильного харчування:

в раціоні переважають рослинні жири над тваринами;

вживання тільки дієтичних сортів мяса;

основна частина раціону - овочі і фрукти в свіжому вигляді;

відмова від солодощів, газованих напоїв, фаст-фуду і інших не корисних продуктів;

кількість прийомів їжі - 5-6 на добу невеликими порціями;

не брати їжу за дві-три години до сну;

не вживати в їжу несвіжі продукти, краще голод, ніж зіпсована їжа;

випивати достатню кількість чистої води;

стежити за калорійністю продуктів (вона не повинна перевищувати добову витрату енергії);

відмова від алкогольних напоїв, кави (розчинної) і міцного чаю;

відмова від смаженої і жирної їжі.

5. Загартовування

Фактори що сприяють зміцненню здоровя включають в себе і загартовування організму. На здоровий спосіб життя позитивний вплив робить профілактика захворювань. Основним заходом профілактики є загартовування. Це може бути обливання холодною водою, пірнання в ополонку, регулярне відвідування лазні і сауни, контрастний душ і інші процедури, спрямовані на зміцнення імунітету та захисних сил організму.

6. Профілактичні заходи

До профілактичних заходів належать:

підвищення імунітету (комплекс заходів, спрямований на поліпшення функціонування всіх систем життєдіяльності людського організму);

фізична активність, спорт;

розумова активність;

загартовування;

запобігання стресових ситуацій;

контроль маси тіла;

регулярне проходження медичного огляду та ін.

Сучасна психологія має в своєму розпорядженні ще одним видом профілактики оздоровлення і зцілення. Цей метод являє собою цілющу музику, накладену на звуки природи. Звуки високої частоти безпосередньо взаємодіють зі специфічними зонами мозку, викликаючи біохімічний резонанс у виробництві гормонів і нейрорегуляторних пептидів, що в результаті дає значні поліпшення в реалізації різних функцій мозку і, як наслідок - поліпшення здоровя.

2Решение
Отв. дан User4
Для написания вопросов и ответов необходимо зарегистрироваться на сайте

Другие вопросы в разделе - Биология