Регистрация Вход
История 10-11 класс Neonmaripossa

Охарактеризуйте причини появи, природу й види тоталітарних режимів.

Ответы:

Тоталітарний режим - це політичний режим, при якому держава здійснює повний контроль над усіма аспектами життя населення (громадської та приватної).

Причини тоталітаризму

Матеріальні.

Однією з істотних причин виникнення тоталітаризму послужило фінансове становище суспільства. Достовірно відомо, що боротьба за виживання вкрай негативно позначається на суспільстві, руйнує його, породжуючи також «війну всіх проти всіх». Таким чином до управління країною приходять найбільш сильні соціальні групи, вони формують в державі такий порядок, який необхідний і підходить саме їм. Населення ж не завжди навіть намагається скласти опозицію такої влади, тому що основна маса громадськості морально готова пожертвувати своїми переконаннями вибравши стабільність. Вплив матеріальних умов можна також відобразити у вигляді наступних етапів: розвиток цивілізації і недостатність коштів до життя спонукає населення обєднуватися у відповідні групи. Виникає суперництво і боротьба, в результаті яких до управління суспільством приходять ті, хто знайшов сили придушити виникло опір.

Соціально-економічні.

Слабкий розвиток економіки і відповідна їй за рівнем соціальна структура, так чи інакше, призводять до зародження тоталітаризму.

Політичні.

Передумовою виникнення держави служать потреби суспільства. Розвиток ринку не буде можливо без держави. Однак влада має тенденцію зайняти такі позиції в економіці, які роблять її слухняною політичної волі. Без рішення лідера прагнення реформувати буде просто неможливим. Все це призводить до того, що в країні складається потужний державний апарат, що гальмує будь-які рухи і перетворення.

Природа тоталітарного режиму.

Тоталітарний режим займає перше місце за ступенем недемократичності. Існує масова партія, яка міцно зростається з державою і представляє реальну владу; Характеристика партії - напіввійськова, жорстка структура, яка претендує на повне підпорядкування членів партії символам віри, вождям і керівництву в цілому; Партія будується навколо лідера, влада йде від лідера до широких мас; Домінуюча роль ідеології, яку визначає політичний лідер; Будується на монопольному контролі економіки і виробництва, всіх інших сфер життя, включаючи засоби масової інформації, освіту і т.д .; Наявність терористичного поліцейського контролю; необмежені повноваження влади; репресії щодо інакомислячих; знищення конституційних прав і свобод; мілітаризація суспільного життя; репресії щодо інакомислячих.

Види тоталітарного режиму

В даний час існує три види тоталітарного режиму, що класифікуються в залежності від основного ціннісного критерію:

Правий тоталітарний режим. В його основі лежить расовий, або національний критерій (фашистські режими Муссоліні в Італії, Гітлера в Німеччині).

Лівий тоталітарний режим. В його основі лежить соціальний, класовий критерій (сталінізм в СРСР, КНДР, КНР при Мао Цзедуна, Куба та ін.).

Релігійний тоталітарний режим. В його основу покладено релігійні критерії організації суспільства (Іран, ісламський фундаменталізм періоду Хомейні).

2
Отв. дан User4
Для написания вопросов и ответов необходимо зарегистрироваться на сайте