Регистрация Вход
Физика 10-11 класс Biomax

Завдання 2. Поміркуйте, чому резонатор камертона являє собою звичайний ящик, а корпуси віолончелі, скрипки, рояля мають складну форму? Перевірте свою відповідь, скориставшись додатковими джерелами інформації. Відповідь запишіть у зошит.

Ответы:

Якщо камертон встановити на ящик, закритий з одного кінця, причому довжина ящика складе чверть довжини хвилі, випромінюваної камертоном, то в повітряному стовпі всередині ящика утворюється стояча хвиля. Оскільки власна частота цього стовпа дорівнює частоті камертона, то настане резонанс, і звук посилиться.

Роль резонаторів грають Корпуси всіх струнних музичних інструментів (гітари, скрипки, рояля і т.п.). Чому ж резонатор камертона-простий ящик, тоді як Корпуси навіть балалайки, не кажучи про віолончелі, скрипки, роялі, мають складні форми?

Тому що резонатор камертона повинен посилювати тільки один, основний тон, а Корпуси музичних інструментів - безліч тонів і гармонік.

Повний і точний розрахунок оптимальної форми музичного інструменту поки виходить за межі можливостей сучасної науки через надзвичайну складність. І в даний час створення інструменту – це скоріше мистецтво, ніж техніка, це підсумок творчості майстра, інтуїтивно додає потрібний вигляд свого творіння. Тому досі залишаються неперевершеними шедеври геніальних кремонців Аматі, Гварнері, Страдіварі.

Вид резонатора визначає, які з обертонів будуть посилені (»підкреслені " в звучанні), а які ослаблені або зовсім пригнічені. Саме це відрізняє звук одного музичного інструменту від іншого, навіть якщо вони звучать на одній ноті, і така індивідуальність в забарвленні звучання інструменту називається тембром (магнітофонний запис тембрів різних інструментів).

Вид резонатора визначає, які з обертонів будуть посилені (»підкреслені " в звучанні), а які ослаблені або зовсім пригнічені. Саме це відрізняє звук одного музичного інструменту від іншого, навіть якщо вони звучать на одній ноті, і така індивідуальність в забарвленні звучання інструменту називається тембром (магнітофонний запис тембрів різних інструментів). Наприклад, сіль дієз великої октави рояля і кларнета мають одну загальну характеристику: частота основного тону n = 104 Гц. А ось обертонів в звуках цих інструментів-різну кількість, по-різному і відношення амплітуд обертонів до амплітуди основного тону (демонстрація через епіпроектор рис. 38 з підручника Г. С. Ландсберга). Взагалі, чим більше в звуці обертонів, тим він здається багатшим, благородніше, тим сильніше його графік відрізняється від простої синусоїди. (Гельмгольц говорив, що звук камертона чистий і прозорий, як дистильована вода, але так само позбавлений смаку). Правда, є деяке обмеження: звук, до складу якого входять континуально всі частоти, сприймається нами як шум.

2Решение
Отв. дан Kir
Для написания вопросов и ответов необходимо зарегистрироваться на сайте