Регистрация Вход
География 10-11 класс Владка

Стисло. Система протидії паводкам повеням селям і лавинам

Ответы:

Для боротьби з повенями застосовуються: обвалування, днопоглиблення, розчищення русел, що дозволяє збільшити їх пропускну спроможність, лесомеліоратівниє роботи, підсипка території. Досвід Росії доводить необхідність комбінування всіх доступних протипаводкових методів захисту, що дозволяють як запобігти, так і припинити розвиток повені.

Одним із способів боротьби з повенями в є водоспуск - гідротехнічна споруда з отворами, служить для спорожнення водосховища, промивання донних насосів, а також для пропуску

експлуатаційних витрат води в нижній б'єф.

Вчені, досліджуючи лавини в районах, де будуються електростанції, промислові і житлові будівлі, залізні і шосейні дороги, навчилися передбачати час і місце падіння лавин, а також розробили конструкції захисних споруд. Лавинонебезпечних схилів забудовуються снігозатримуючої стінками, що направляють дамбами і лавинорізів. Над гірськими дорогами будують залізобетонні протилавинні галереї. Одним із дієвих способів боротьби з лавинами, який застосовується у нас на Кавказі і в Хибинских горах, є мінометний обстріл лавинонебезпечних схилів. Цим способом вдається штучно викликати падіння лавин невеликих розмірів, поступово розвантажуючи від великих скупчень снігу лавинонебезпечних схилів гір.

Заходи щодо захисту від селів спрямовані на зменшення обсягу селевого потоку, зміна напрямку руху (в обхід захищається) або ліквідацію селевий небезпеки.

Види селезащіти:

гнучкі селебарьери

Одним з найбільш ефективних способів селезащіти є установка гнучких селеудержівающіх бар'єрів з дроту з кільцевими осередками з анкерними кріпленнями, які зупиняють селеві потоки і утримують тверду частину селю. Протиселеві бар'єри встановлюються в руслі передбачуваного сходу селю, перекриваючи його шлях. Можливі рішення як з установкою одиночних загороджень, так і комплексу бар'єрів на всій площі селевий долини. Між нижнім краєм бар'єру і дном русла передбачають відстань для безперешкодного проходження водного потоку в межселевой період.

Селепропускние канали - це ще один варіант захисту від селів. Такі канали дозволяють задавати напрямок селевого потоку. Вони складаються з русла з бортами, виконаними з штучних матеріалів (наприклад, монолітних або збірних залізобетонних конструкцій) або кам'яної кладки. Під час сходу селевий потік може безперешкодно проходити по території об'єктів, що захищаються, не зачіпаючи розташовані в безпосередній близькості будівлі і споруди. Розміри, ухили і конструкція селепропускного каналу визначаються спеціалізованими розрахунками на підставі попередньо проведених інженерних вишукувань.

Виняток виникнення селів шляхом закріплення вогнищ селеобразованія.

Закріплення, в залежності від ситуації, може бути виконано у вигляді протиерозійного захисту, кріплення потенційно зсуво- і обвалонебезпечних ділянок схилів поблизу водотоків, зниження швидкостей водних потоків.

1
Отв. дан User3
Для написания вопросов и ответов необходимо зарегистрироваться на сайте

Другие вопросы в разделе - География