Регистрация Вход
География 10-11 класс Sashaaa

1. Назвіть основні промислові регіони Африки.
2. Поясніть, чому найбільше соціальних та економічних проблем існує в країнах Західної, Центральної і Східної Африки?
3. Які чинники визначають місце Єгипту в міжнародному географічному поділі праці?
4. Охарактеризуйте особливості географічного положення Південної Африки.
5. Що таке геополітика і які є основні суб’єкти геополітики?
6. Поясніть місце України на сучасній геополітичній карті світу.



Ответы:

1. Найважливішу роль відіграють ГЕС на річках Ніл, Замбезі, Вольта, Конго і теплові станції - в 15 країнах вони є єдиним джерелом отримання енергії. Гірничопромислові комплекси, що включають видобуток і переробку руд. Велика частина потужностей зосереджена в Південній Африці і деяких районах Центральної і Західної Африки. В даний час нафтопереробка найбільший розвиток отримала в країнах Північної Африки, Нігерії і ПАР (всього понад 100 НПЗ). Виробництво мінеральних добрив розвивається практично у всіх країнах Північної Африки, а також Сенегалі, Нігерії, Зімбабве, Замбії, Мадагаскарі. Великі металургійні комбінати побудовані в Алжирі, Єгипті, Нігерії, ПАР. Кольорова металургія представлена ​​в основному виробництвом міді, кобальту, алюмінію, свинцю (Замбія, ПАР, Намібія, Ботсвана). Деревообробна і целюлозно-паперова промисловість розвинена досить добре в Північній, Центральній і Західній Африці. Текстильна промисловість займає 1 місце в обробній промисловості. Виробництво розвинене в Північній і Тропічній Африці і ПАР.

2. Основною причиною соціально-економічних проблем країн Африканського континенту є їх колоніальне минуле, коли, нехтуючи інтересами місцевого корінного населення, європейці встановлювали кордону своїх колоніальних володінь, порушуючи і руйнуючи при цьому сформовані між африканськими народами економічні, соціально-культурні, етнічні зв\\'язки і, відповідно, що склалися між ними століттями кордону. У переважній більшості країн зберігається відстала структура господарства зі слабкою обробною промисловістю і низькопродуктивні сільським господарством. Висока залежність від світового ринку. Експортні галузі є одним з головних джерел валютних надходжень. ПАР разом з найбільшої за населенням Нігерією дають майже половину ВВП регіону.

3. Туристичні території.

4. У системі міжнародного поділу праці Єгипет спеціалізується на виробництві нафтопродуктів, бавовни, текстилю, одягу, і послуги в сфері туризму і транспорту. Промисловість в структурі ВНП складає 32%, сільське господарство - 17%. В Єгипті реалізується проект \\"Нова долина\\", який передбачає розширення зрошуваних земель на 1,4 млн. Га. У структурі промисловості важливе місце займає добувна галузь, яка охоплює видобуток нафти, газу, рудних корисних копалин, зокрема залізних і хромових руд, хімічної сировини, зокрема фосфоритів, цементної сировини. Розвивається чорна та кольорова металургія, однак, необхідного для їх функціонування власного кам\\'яного і коксівного вугілля країна не має і змушена його імпортувати. Машинобудування спеціалізується на виробництві суден і їх ремонті, автобудуванні, випуску мопедів, велосипедів і транспортного устаткування. Головні центри машинобудування - Каїр і Олександрія.

5. Геополітика - це вид зовнішньої державної політики, де враховуються особливості економічної, фізичної та політичної географії країн. Суб\\'єктом геополітичних відносин є також міжнародні організації. Їх створюють великі групи держав для вирішення єдиних регіональних або глобальних проблем. Як правило, в цих організа-ціях де-юре проголошується рівність членів, а де-факто вибудовуєтьсяієрархія, яка знаходиться в пря-мій залежності від потенціалів учасників.

6. Без України марним виглядає існування Митного Союзу і не менш передбачуваними представляються причини глибокої зацікавленості країною з боку західних держав: найбільша європейська країна з більш ніж 45 мільйонним населенням, великим ринком збуту продукції, важливим геополітичним розташуванням небезпідставно є предметом серйозних суперечок і протистоянь світових блоків та союзів. Україна завжди була і буде на перетині геополітичних інтересів, але своє місце розташування не вдавалося використовувати з користю для країни. Головним завданням для української влади має стати використання свого вдалого місця розташування, а не знаходиться в залежності від інших геополітичних гравців на світовій мапі. Зовнішньополітична орієнтація України повинна відповідати внутрішньополітичним потребам країни і її народу.

1
Отв. дан Kuku
Для написания вопросов и ответов необходимо зарегистрироваться на сайте

Другие вопросы в разделе - География