Регистрация Вход
История 10-11 класс Sashaaa

Визначте, яке значення, на вашу думку, мав план Маршалла для країн Європи. Намагайтесь охарактеризувати не тільки економічні наслідки, а й політичні, соціальні, культурні тощо.

Ответы:

Програма відновлення Європи (ERP), більш відома як план Маршалла, була програмою допомоги США Європі в період 1948-1951 років. План Маршалла, оприлюднений в промові, яку він виголосив держсекретарем Джорджем Маршаллом 5 червня 1947, багатьма вважається найефективнішою з коли-небудь існували в США програм іноземної допомоги. Прагнучи запобігти економічному спаду в післявоєнній Європі, експансію комунізму і стагнацію світової торгівлі, план був спрямований на стимулювання європейського виробництва, сприяння прийняттю політики, яка веде до стабільної економіки, та вжиття заходів щодо збільшення торгівлі між європейськими країнами і між Європою та рештою світу. Програму реалізували два агентства: керована США Адміністрація економічного співробітництва (ECA) і керована Європою Організація європейського економічного співробітництва.

По завершенні періоду дії Плану Маршалла європейське сільськогосподарське і промислове виробництво помітно зросла, торговий баланс і пов'язаний з ним «доларовий розрив» значно покращилися, і були зроблені значні кроки в напрямку лібералізації торгівлі та економічної інтеграції. Історики вказують на вплив плану Маршалла на політичний розвиток деяких європейських країн і на відносини між США і Європою. Стверджується, що допомога Програми відновлення Європи сприяла підвищенню морального духу в Європі і політичної та економічної стабільності. що допомогло зменшити силу внутрішніх комуністичних партій. Політична і економічна роль США в Європі зросла, а торгівля США з Європою збільшилася.

Загальною виробничою метою Європейської програми відновлення було збільшення сукупного виробництва вище довоєнного (1938 г.) рівня на 30% в промисловості і 15% в сільському господарстві. До кінця 1951 р промислове виробництво у всіх країнах було на 35% вище за рівень 1938 року, що перевищило мета програми. Однак сукупне сільськогосподарське виробництво для споживання людиною було лише на 11% вище довоєнного рівня, і, з огляду на зростання населення на 25 мільйонів за ці роки, Європа не могла прогодувати себе до 1951 році 39.

З точки зору зростання в порівнянні з 1947 роком, досягнення більш вражаюче. Промислове виробництво до кінця 1951 року було на 55% вище, ніж за все чотирма роками раніше. Країни-учасниці збільшили сукупний сільськогосподарське виробництво майже на 37% за три посівних року після 1947-1948 років. Загальний середній ВНП зріс приблизно на 33% за чотири роки дії плану Маршалла.

Багато хто вважає, що роль плану Маршалла в підйомі морального духу в Європі була таким же великим внеском у запобігання комунізму і стимулювання зростання, як і будь-яка фінансова допомога.

Можливо, найбільшим стимулом для Сполучених Штатів до розробки плану Маршалла була віра в те, що економічні труднощі в Європі призведуть до політичної нестабільності та неминуче до комуністичних урядів на всьому континенті. По суті, ERP дозволила добитися економічного зростання і процвітання в Європі з меншими політичними і соціальними витратами. Допомога в рамках плану дозволила одержувачам мати більший надлишок імпорту з меншим навантаженням на фінансову систему, ніж це було б в іншому випадку.

Престиж і влада США в Європі були вже сильні після Другої світової війни. Однак в деяких відносинах роль США в Європі була значно посилена завдяки програмі «План Маршалла». У цей період економічні відносини з приватним сектором США істотно зросли в результаті заохочення програмою збільшення експорту з Європи, а також грантів і кредитів ERP для покупки товарів в США.

0
Отв. дан Pilot
Для написания вопросов и ответов необходимо зарегистрироваться на сайте

Другие вопросы в разделе - История