Регистрация Вход
Литература 10-11 класс Sashaaa

Дати письмову відповідь ( 8-10 речень). «Який вплив на українську культуру та літературу зробили «київські неокласики» ?

Ответы:

Поетичну школу неокласиків творили Микола Зеров, Павло Филипович, Максим Рильський, Михайло Драй-Хмара, Освальд Бургардт (Юрій Клен). За Європейські освічені люди, неокласики закликали осягати вершини світової культури, трансформувати її форми і образну систему на рідному полі поезії, щоб підняти її до світового рівня.

На відміну від інших груп, «неокласики» не прагнули оформитися організаційно і не виступали з ідейними або естетичними маніфестами. Однак їх присутність в літературному житті України було вагомим - не тільки в творчості, а й участю в літературних дискусіях 1925-1928 рр. Їх важливим гаслом стало західництво, орієнтація на Європу, на відстояну в століттях класичну спадщину.

Так само Київські неокласики прагнули впроваджувати в своїй творчості форми та методи грецького і римського мистецтва.

Неокласики піднесли рівень Баришівської школи на неймовірну висоту. Микола Зеров викладав історію, Юрій Клен - іноземні мови. Приїжджали сюди і їх друзі-поети.

Повернувшись в 1923 році до Києва, письменники трималися осторонь від політичної злоби дня. Читали лекції (для публічних виступів в той час самі повинні були клеїти в місті афіші), вчили пролетарську молодь, яка заполонила тоді університетські аудиторії.

Вони задали нові стандарти літературної майстерності на тлі тотальної деградації протегованої державою горезвісної пролетарської культури. Модернізували поетична мова. Позначили європеїстськи традицію в українській літературі.

Затвердили культуртрегерство, тихе культурний опір як чи не єдиний можливий спосіб поступово змінювати навколишнє середовище, в тому числі і художню, не входячи в конфлікт з неприйнятним політичним режимом.

Заборонене творчість неокласиків протягом усіх радянських десятиліть залишалася символом елітарної, сучасної української культури.

Культури орієнтованої на Захід, вкоріненої в спільне європейське спадщина. На ній виростали покоління молодших поетів.

1
Отв. дан Pilot
Для написания вопросов и ответов необходимо зарегистрироваться на сайте