Регистрация Вход
Право 1 курс Maxym2021

Задача 1.
Під час розгляду справи у Рівненському окружному адміністративному суді за участі представників Рівненської облдержадміністрації один із журналістів здійснював відео- та аудіозапис з використанням мобільного телефону. Представники Рівненської облдержадміністрації подали клопотання до суду заборонити журналісту запис і видалити його із зали засідання. Суд клопотання відхилив.
Чи правомірним було рішення суду?
Яка норма закону регулює відповідні колізії у судовому засіданні?

Ответы:

Важко сказати, чи було рішення Рівненського окружного адміністративного суду законним, без більш докладної інформації про конкретну справу та юридичні докази, представлені представниками Рівненської обласної адміністрації та журналістом. Проте загалом суди в Україні відкриті для публіки, і журналісти нерідко відвідують судові засідання та висвітлюють їх.

В Україні право на свободу слова та свободу друку захищено Конституцією та різними законами. Журналісти мають право висвітлювати судові засідання, збирати та розповсюджувати інформацію, що становить суспільний інтерес, та використовувати різні засоби запису та трансляції цих засідань, включаючи використання мобільних телефонів.

Кодексом адміністративного судочинства України та Законом «Про інформацію» встановлено, що журналісти мають право відвідувати судові засідання та вести їх запис, а суд не має права забороняти це. Суд має право встановлювати правила поведінки у залі суду, але робити це потрібно відповідно до законодавства та не обмежувати права журналістів.

У даному випадку видається, що рішення суду про відмову в задоволенні клопотання представників Рівненської обласної адміністрації про заборону журналісту вести запис та видалення запису було правомірним, оскільки відповідає законодавству України про свободу слова. та натисніть.

1
Отв. дан qqqwho5
Для написания вопросов и ответов необходимо зарегистрироваться на сайте