Регистрация Вход
История 8-9 класс Biomax

Особливост економічного розвитку в останній третині XIX ст.». Країна Російська імперія

Ответы:

У 1861 р кріпосні поміщиків отримали свободу (тобто цивільні права). Вся земля оголошувалася власністю поміщиків. Селяни звільнялися з землею. Землю надавали поміщики. Селяни не могли відмовитися від землі, так само, як поміщики не могли не дати селянам землю.

Головні економічні ефекти селянської реформи - формування ринку робочої сили в Росії і концентрація державою значних коштів, пущених на розвиток промисловості та транспорту. В силу цього російська промисловість здійснює гігантський стрибок вперед: швидко відбувається промисловий переворот (1860-1880-ті рр.), Різко збільшується кількість підприємств та обсяги промислового виробництва. Формуються головні особливості російської промисловості: висока ступінь концентрації підприємств, робочої сили і капіталу в небагатьох районах (Урал, Північно-Захід, Центр, Донбас, Польща, Прибалтика); збільшення державного сектора; багатоукладність (співіснування фабрик, мануфактур та кустарного виробництва).

До початку 1880-х рр. Росія мала вже 22 тис. Км залізниць. Виникли нові промислові райони - Донбас, Баку. щонайменше вдвічі збільшилася кількість робочих промислових підприємств. Рекордно-швидкими темпами відбувся промисловий переворот і Росія, до цього з кінця XVIII ст. відставала від європейських країн за рівнем розвитку капіталістичних відносин, разом з Європою вступила в епоху монополізації. Особливо швидкими темпами індустріальний сектор розвивався в правління Олександра III. Завдяки діяльності міністрів фінансів Н.Х. Бунге, І. А. Вишнеградський, С.Ю. Вітте зросли доходи державного казначейства. Уряд Олександра III заохочувала зростання великої капіталістичної індустрії, і, як наслідок, продукція металургії в 1886-1892 рр. подвоїлася, мережа залізниць в 1881-92 рр. виросла на 47% (зокрема, в 1891 р почалося будівництво знаменитої Трассібірской залізничної магістралі).

У 1860 р було утворено Державний банк, емісія взята під контроль, що також сприяло стабілізації фінансів. Головною зміною податкової системи було поетапний перехід від подушного податку до поземельного та прибуткового податків (1860-1880-ті рр.).

Отже, в середині XIX ст. в Росії було скасовано кріпосне право в результаті довгого підготовчого процесу. Скасування кріпосного права прямо сприяла зубожіння селянського населення і загострення соціальної напруженості, побічно вплинула на бурхливе зростання промислового виробництва. Укупі із збереженням станової структури все це формувало передумови майбутніх соціальних катаклізмів.

2Решение
Отв. дан Examplez
Для написания вопросов и ответов необходимо зарегистрироваться на сайте