Регистрация Вход
История 8-9 класс Biomax

Особливост економічного розвитку в останній третині XIX ст.». Країна Англія

Ответы:

70-ті роки X I X ст. Великобританія прожила під знаком великої депресії - тривалого і важкого кризи, що охопила з 1873 р промисловість, сільське господарство, торгівлю і фінанси. Дні британського індустріального переваги минули назавжди. Загальна промислове виробництво країни в 1870-1914 рр. подвоїлася, але в світі воно зросло вчетверо. Замість третини світової індустріальної продукції на частку Англії припадала тепер лише сьома частина. На початку 80-х років її перегнали США, на початку XX ст. - Німеччина. Все тривожніше ставали сигнали з ринків збуту -правда, тут Англія все ще не поступалася першості. На довершення до всього заморські товари все з більшою легкістю проникали на внутрішній англійський ринок. Все гучніше лунали голоси, які наполягали на переході до протекціонізму; але агітація в його користь, розвинена на початку XX століття Джозефом Чемберленом, потонула в морі сумнівів. Економічні успіхи країни, її перетворення в «майстерню світу» звязувалися в умах принаймні трьох поколінь англійців з принципом свободи торгівлі.

Все більшого значення набували концентрація виробництва, міць фінансового капіталу, вивезення мільярдних сум за кордон. Якщо Британія сильно відставала від суперників за ступенем концентрації виробництва, то у фінансовій сфері вона була сильна. Виявилося, що в самій «торгової» країні світу надходження від зарубіжних інвестицій, які зросли в 1862-1900 рр. з 150 млн до 2 млрд фунтів стерлінгів, упятеро перевищували дохід від зовнішньої торгівлі. Натиск конкурентів лише в слабкому ступені торкнувся деякі найважливіші галузі британської індустрії. Суду, спущені на Клайда і Таємниці, не мали рівних за своїми морехідним якостям; британські верстати охоче купувалися за кордоном, навіть Сполучені Штати далеко відставали від Англії з експорту машин. Заможні європейці і американці одягалися в вовняні тканини з Лідса - це надавало солідність, і за англійський твід платили відповідно. Ріс навіть вивезення вугілля. За другу половину X I X ст. експорт вугілля з Англії виріс в пятнадцять разів і досяг 58 млн т. Водотоннажність торгових суден під прапором «Юніон Джека» упятеро перевищував водотоннажність флоту найближчого суперника. Навіть Сполучені Штати перевозили половину своїх вантажів, що відправляються морським шляхом, на англійських судах, майже стільки ж. На економіці негативно позначилися кризи перевиробництва 1873 і 1882 рр. і тривала депресія, а також затяжний аграрну кризу початку 70-х - середини 90-х років XIX століття, викликаний припливом в Європу американського хліба. Останнє стало результатом технічної революції на морському транспорті, здешевити доставку хліба. Аграрна криза в Англії протікав гостріше, ніж в інших країнах через високу абсолютної ренти в силу існування величезних приватних володінь земельної аристократії. Ціни на хліб різко впали. Що стосується промислової буржуазії, то вона, зацікавлена ​​в дешевому привізній сировині і продукції, була проти аграрного протекціонізму. У підсумку залежність Англії від зовнішніх ринків і ввезення продукції збільшилася.

Конкуренція, концентрація виробництва вели до виникнення монополій. Однак процес йшов повільно і суперечливо, характеризуючись нерівномірністю розвитку між новими і старими галузями і підприємствами. Старі галузі використовували застаріле обладнання, мали високі витрати виробництва, для них більш вигідним був вивіз капіталу і приміщення його в дохідні галузі (військову і хімічну). У той же час відбувалося прискорення централізації капіталу.

В кінці XIX століття було кілька років процвітання, потім економічне зростання сповільнилося знову.

2
Отв. дан Examplez
Для написания вопросов и ответов необходимо зарегистрироваться на сайте